2.6.08

La rectora de la UOC destaca que Catalunya és una nació empobrida perquè no controla el seu futur

Fa uns pocs dies hem publicat un escrit en referència al posicionament del Cercle d'Economia sobre la necessitat que l'empresariat interactuï més clarament en la governança del país i que no ho deixi tot en mans dels partits polítics. En l'escenari de la governança ha d'haver-hi el sector empresarial expressant públicament els seus punts de vista.

Des de sectors universitaris també s'advoca per un major compromís de la societat civil amb el futur del país. En concret, Imma Tubella, rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) , es pregunta des de les pàgines de l'Avui "cap on va Catalunya", perquè -explicita- "Tenim president, tenim govern, tenim Parlament, tenim televisió, tenim administració, tenim policia, tenim tot el que hauríem de tenir. Per fer què?". I és que, assegura, "Catalunya és una nació treballadora i solidària, empobrida perquè no controla i, per tant, no planifica el seu futur. I no tot és culpa de l'Estat. Els seus polítics estan embrancats en lluites pel poder o entretinguts a demanar-lo".

"Catalunya no acaba de saber funcionar en un entorn de benestar i d'estabilitat" continua, però hi troba "esperança" en una societat civil que potser aprendrà "que no està bé esperar-ho tot dels polítics" i que "si no hi ha un objectiu clar, reivindicar el poder no serveix de gaire i que perquè el catalanisme tingui sentit hi ha d'haver un projecte nacional que no sigui una queixa sinó un somni". I es qüestiona si és que estem "invertint allà on no hauríem de fer-ho", doncs "es guanya competitivitat si es millora la inversió en capital físic, però també si s'inverteix en intangibles, com l'educació i el coneixement".

I conclou que hem de recuperar "seguretat en nosaltres mateixos" ja que aquesta és "una forma d'autodeterminació possible i ràpida".

Traducir CASTELLANO Translate ENGLISH Traduire FRANÇAIS Übersetzen DEUTSCH Arrevirar ARANÉS