9.1.09

La Caixa preveu tancar 250 oficines entre ara i el 2010

Davant la crisi econòmica fa la impressió que hi ha empreses que aprofiten la circumstància per reduir plantilla, sense atendre abans altres possibilitats més adequades per a garantir la viabilitat i socialment més responsables. En un context de crisi com el que tot just comencem, els acomiadaments ha de ser l'últim recurs perquè impliquen deixar fora de joc moltes persones i famílies a les quals els pot resultar molt difícil recol·locar-se en els propers dos anys pel cap baix.

Per això, valorem positivament que una de les institucions més importants del país vulgui adequar les seves polítiques i els seus actius a la situació de crisi i que ho faci per mitjà de la reducció d'oficines en llocs on segurament no causarà dificultats ni a la mateixa clientela en poder anar a alguna altra de propera. Optar per aquesta solució i pactar-la amb els agents socials és una bona pràctica per limitar despeses en un context difícil:


La Caixa de Pensions preveu tancar 250 oficines entre ara i el 2010. Direcció i sindicats han començat converses per tirar endavant un pla que redimensioni la xarxa d'oficines, per reduir costos. Segons els sindicats, la reestructuració no comportaria cap acomiadament i es faria mitjançant recol·locacions en altres oficines, i prejubilacions i jubilacions parcials a les quals s'acollirien els treballadors majors de 57 anys. En principi, tancarien les oficines petites de tres treballadors pròximes a altres de més grans, que es farien càrrec dels seus clients i absorbirien una part de la plantilla.

Segons han avançat avui "El Economista" i "Expansión", la previsió és tancar 150 oficines el 2009 i 100 el 2010, sobretot a Catalunya i Balears, on La Caixa té més sucursals i més de concentrades. També desapareixeran alguns centres oberts en petites poblacions de Castella i Lleó i que tenen un únic treballador.

Fonts sindicals han detallat que la majoria de tancaments es produiran en oficines d'uns tres treballadors ubicades a uns cent metres d'oficines més grans, que n'absorbiran la feina i part de la plantilla. Després de les recol·locacions en altres oficines, prejubilacions i jubilacions parcials, la plantilla disminuirà unes 200 persones per aquest pla, segons els sindicats.

Amb tot, les prejubilacions i jubilacions parcials no formaran part de cap pla extraordinari, sinó que s'inscriuen en el que es fa cada any. Pel 2009 hi ha inscrits 450 treballadors, dels quals gairebé 200 seran jubilacions parcials, fet que suposa una nova contractació a canvi.

La plantilla pròpia de La Caixa al setembre era de 25.431 persones, i la xarxa d'oficines de 5.577, 295 més que al setembre del 2007. El Banc d'Espanya va instar a final del 2008 bancs i caixes a controlar costos i vigilar la dimensió de la xarxa d'oficines, després de diversos anys d'obertures de gran nombre de locals.

Font: 3cat24