14.1.09

Jordi Pàmies vol compensar el mal causat involuntàriament amb els productes químics


Jordi Pàmies és dels pocs agricultors catalans que encara poden presumir de tenir cultius ecològics, lliures de transgènics i químics. En parlàvem en algun escrit:
Som el que sembrem
L'Administració Pública necessita una injecció urgent de Responsabilitat Social
Ara li han fet una entrevista al Periódico, que us recomanem:
Josep Pàmies, agricultor biològic: ''La gent es vol curar d'una manera natural''

--Vostè és un agricultor molt atípic.
--Tota la vida he estat pagès i estic acostumat a lluitar. La terra és un tresor de salut, però hi ha tants impediments perquè els agricultors puguem revaloritzar-la, que et veus obligat a actuar. La gent es vol curar d'una manera més natural. La medicina clàssica ha de ser l'últim recurs, perquè l'organisme no sempre accepta una molècula sintètica. De fet, hi ha molts fàrmacs que són còpies d'una planta natural, amb contraindicacions.

--Ha estat denunciat dues vegades.
--Sí. Una, el 2006, per indicar a l'etiqueta dels meus testos d'estèvia rebaudiana que la planta té propietats antidiabètiques i antihipertensives, i una altra, el 2007, per vendre-la en fulles seques i tallades. En test i sense etiqueta es pot vendre perquè se la considera planta ornamental, però a Europa està prohibit comercialitzar-la seca. Per això regalo la majoria de plantes criminalitzades que cultivo.

--¿Plantes criminalitzades?
--Són totes les que van bé per a la salut, però que tenen en contra seu poderosos interessos de la indústria farmacèutica, que impedeixen que es donin a conèixer les seves propietats. L'estèvia n'és una. La seva difusió afecta els laboratoris que elaboren fàrmacs antidiabètics i els que tracten la hipertensió. L'OMS ha autoritzat l'ús d'estèvia natural a tot el món, però el sector farmacèutic pressiona en contra seu.

Llegir més [ca][es]