10.1.09

Un passatger discapacitat psíquic denuncia que dos revisors del Trambaix el van maltractar

No podem deixar de reproduir la notícia que apareix avui a la premsa i que sembla impensable que pugui arribar a succeir a casa nostra. El tracta respecte una persona disminuïda que se'ns hi descriu es troba completament fora de lloc, i convindrà que l'empresa concessionària i l'autoritat pública investiguin el que ha passat, ho expliquin amb transparència, i implantin les solucions necessàries per tal que no torni a succeir:

10/1/2009 17:23 h A LA PARADA MONTESA, A ESPLUGUES

Un passatger discapacitat psíquic denuncia que dos revisors del Trambaix el van maltractar• Dos transeünts i un veí van gravar una part dels maltractaments amb mòbils i una càmera de vídeo

EFE
BARCELONA
Un passatger del tramvia de Barcelona amb una discapacitat psíquica ha denunciat davant els Mossos d'Esquadra haver estat maltractat i vexat per dos revisors, a qui es va negar a entregar la seva targeta rosa, i que el van reduir per la força, i fins i tot el van tirar a terra, per prendre-li la documentació. Els fets es van produir el 30 de desembre a la parada Montesa d'Esplugues (Baix Llobregat).

Una part dels maltractaments van ser gravats amb telèfons mòbils i una càmera de vídeo per dos transeünts i un veí. En la gravació, dos revisors redueixen per la força Juan Manuel N., de 28 anys, l'agafen pel coll fins a immobilitzar-lo a terra i li prenen la seva petita bossa per agafar-li la cartera. Un d'ells la registra mentre l'altre impedeix que s'acosti al seu company.

En les imatges s'aprecia que el passatger viu la situació molt nerviós. En un altre moment de la gravació, s'observa que el jove, amb una discapacitat psíquica que li dóna dret a viatjar amb targeta rosa, l'ensenya als inspectors, que a l'intentar prendre-l'hi d'una manotada fan enfurir el noi, que acaba clavant puntades de peu a una paperera i donant-se cops al cap contra un vidre.

Agredit i humiliat

Segons la denúncia, el jove viatjava a la línia T-2 del Trambaix en direcció al centre de salut mental de Cornellà (Baix Llobregat), on és atès per, precisament, obtenir la documentació per renovar el seu carnet rosa dels transports públics. D'acord amb el seu relat a la policia, quan una revisora li va demanar al noi el seu carnet, ell va accedir a mostrar-l'hi però no a entregar-l'hi.

El jove va assegurar que li havien advertit que aquest document no l'havia de donar mai a ningú. Després d'una sèrie d'incidents al voltant del carnet en què van intervenir dos revisors més, el denunciant va aconseguir escapolir-se a la parada avinguda Xile, però va ser localitzat pels mateixos revisors en un altre comboi, d'on el van treure "violentament pel coll i per la força", prossegueix la denúncia.

"Hi ha més bojos a fora que a dins"

Ja a l'andana de la parada de Montesa, els dos revisors el van tirar a terra, li van donar cops al cap amb la màquina validadora de bitllets i li van prendre la cartera per registrar-la, segons Juan Manuel N., que va afegir que els inspectors van tirar la seva targeta rosa a terra d'una manotada i la van trepitjar mentre l'humiliaven i se'n reien d'ell, encara que el noi va aconseguir recuperar-la.

El denunciant sosté que va insistir que pateix una discapacitat intel·lectual per la qual segueix tractament mèdic, i un dels revisors li va contestar que "hi ha més bojos a fora que a dins". L'episodi va acabar amb la intervenció d'una patrulla dels Mossos, que van allunyar de l'andana el denunciant i, després de tranquil·litzar-lo, li van tornar la cartera, encara en mans dels revisors.

Segons l'empresa, no hi ha haver maltractament

L'empresa Tram, que explota el servei del tramvia, ha explicat que van ser els mateixos revisors que van avisar la policia i que es van limitar a retenir el noi, que estava "molt nerviós", agafant-lo per la motxilla a la parada d'Esplugues per evitar que patís un accident, ja que a l'estació d'avinguda Xile havia fugit per la calçada "posant en perill la seva vida".

Segons la companyia, en cap moment hi va haver un maltractament per part dels inspectors, sinó "un intent de retenció per evitar un accident greu tenint en compte el seu comportament a la parada de l'avinguda Xile". L'empresa té constància d'aquests fets perquè ho van ressenyar els revisors en el comunicat d'incidències, però no ha rebut la denúncia policial ni cap reclamació del passatger.

Font: El Periódico [ca][es]

Veure imatges vídeo



El personal d'aquests serveis públics hauria d'estar habituat a tractar amb persones molt diverses, incloent-hi persones amb disminucions, amb malalties mentals, etc. I la seva capacitació hauria de portar-los a comprendre que un noi d'aquestes característiques compleix al peu de la lletra el que li han dit i per tant mai permetrà que li prenguin de les mans el seu carnet. I si no els ho han explicat, també podem recórrer a demanar-los una mica de seny i capteniment envers una persona que s'observa que no disposa dels recursos i habilitats socials del gruix de la població.

PD: es complica el tema amb altres denúncies i informacions afegides:
Uns 20 usuaris del tramvia han denunciat els últims mesos maltractaments dels revisors: Els vigilants agredeixen, amenacen i cobren extres, segons l'advocat dels denunciants