13.7.11

Un vicepresident de l'Eurocambra pren Catalunya i l'etiquetatge en català com 'un model'

László Tokés, de la minoria hongaresa de Romania, dóna suport 'als drets lingüístics' de les minories davant d'una Unió 'a vegades massa ignorant'
László Tőkés, un dels catorze vicepresidents del Parlament Europeu, ha donat suport a la campanya a favor de l'etiquetatge en català. Amb una cervesa Mortiz a les mans, Tőkés, de la minoria hongaresa de Romania, ha qualificat de 'model' per a les altres minories europees que alguns productes només s'etiquetin en català. El cas de la companyia catalana 'em recorda a una cervesa de Transilvània que no pot etiquetar en hongarès', ha explicat. En declaracions a l'ACN, Tőkés ha afegit que Catalunya també es referència en 'autonomia' i més, davant d'una Unió Europea que 'a vegades és massa intolerant i s'oblida dels drets' de les minories. 'No m'agrada que es confongui integració amb assimilació', ha dit.

El polític, del PPE, pren com a model el sistema autonòmic català i assegura que es treballa amb els grups europeus representants de minories per lluitar conjuntament per aconseguir més autonomia. 'Lluitem per un status d'integració que permeti a aquestes comunitats preservar la seva identitat', ha afegit.

Tőkés ha sortit del Parlament Europeu per rebre els representants de la companyia cervesera Mortiz, que aquest dimarts han fet entrega d'una ampolla etiquetada en català per a cada un dels eurodiputats. La cervesera catalana protesta contra la directiva de l'Eurocambra que permet als estats membres obligar que l'etiquetatge dels productes sigui en una de les llengües oficials -el català no té l'oficialitat a la UE-.

László Tőkés va ser al capdavant de la revolució que el 1989 va enderrocar el règim de Ceausescu a Romania. Pastor evangèlic, Tőkés va ser perseguit per la dictadura i va patir fins i tot un intent d'assassinat.

Foto: El vicepresident del Parlament Europeu László Tőkés, amb la seva ampolla de cervesa etiquetada en català