13.7.11

Vuit anys del naixement de xarxanet.org

Fa vuit anys, el 10-07-03, es feia a l'Auditori de la Pedrera l'acte de presentació de xarxanet.org. Però el treball arrancava uns anys enrere. De fet, el Consell Rector ja en va aprovar la creació a l'any 2000.

Aprofito per retallar un fragment del discurs de presentació que vaig fer, precisament el tros que posa l'èmfasi en el model col·laboratiu.
[...] en aquest cas, calia cercar un model que fes un pas més i s’orientés a una gestió compartida d’un recurs per definició plural com és l’accés a la informació i els canals de comunicació.

Hem optat, doncs, per una via reticular, una via que sumi i no resti, que tingui capacitat d’incorporar elements i agents, que tothom s’hi pugui trobar còmode, que tothom hi actuï des de la seva autonomia. Hem optat per proveir d’eines el propi sector, donant pes a les pròpies estructures associatives i federatives, i fent-nos tots plegats confiança, treballant des de la complicitat de saber que l’objectiu és inabastable des d’un mateix i de saber que a Catalunya disposem d’un gran acord social sobre el model català de l’associacionisme i el voluntariat.

I es que els reptes dels nous temps demanen noves respostes. La nostra realitat és complexa i les respostes que hi hem de donar també són complexes. Per això no ens ha de fer por saber trencar fronteres, inclús límits mentals, i augmentar el nostre poder creatiu, tot trobant aquests espais de col·laboració entre entitats socials i culturals, de gent jove i de gent gran, ambientals i veïnals, de cooperació i educatives.

Però no només entre entitats, sinó entre les entitats i la ciutadania, l’administració pública, les universitats, i també el sector mercantil. Un aiguabarreig que no és tèrbol perquè en el futur cada cop aprendrem més a trobar camins de col·laboració des del màxim respecte a allò que cadascú de nosaltres representem.

Així, la creació d’aquesta plataforma tecnològica ha comportat una estreta col·laboració entre les parts, amb un lideratge per part de la Generalitat de Catalunya que ha volgut cedir el protagonisme a qui en aquest cas correspon, que és al sector associatiu i de voluntariat de Catalunya.
Vull remarcar l'aposta que vam fer pel treball en xarxa, per l'esperit col·laboratiu, per les aliances, per la complicitat, pel respecte a l'autonomia de cada sector, per la pluralitat en la distribució de la informació...

Xarxanet va voler ser una xarxa potent, democràtica, oberta, col·laborativa, de tots els sectors, de totes les entitats.

A l'octubre del 2009, vam explicar en aquest mateix bloc que "el projecte xarxanet.org inaugura una nova etapa després de més de 6 anys d’existència. El nou xarxanet.org neix amb una nova plataforma tecnològica, un nou disseny i la incorporació d’eines 2.0 per garantir la participació dels seus usuaris".