8.7.11

“Barcelona pot esdevenir la capital europea de la regeneració energètica, amb la mirada posada a l’autosuficiència energètica i les zero emissions"

Conferència de l'alcalde Xavier Trias "Barcelona, capital econòmica del sud d'Europa i de la Mediterrània"


El nou alcalde de la capital catalana ha expressat el desig que “Barcelona pot esdevenir la capital europea de la regeneració energètica, amb la mirada posada a l’autosuficiència energètica i les zero emissions”

Xavier Trias aposta per una estratègia de desenvolupament econòmic de Barcelona basat en el seu potencial logístic metropolità, les noves tecnologies i l’excel·lència en els serveis.

“Barcelona crearà una nova Oficina de Captació d’Inversió estrangera”. “Definirem una estratègia per a la promoció internacional de Barcelona, a la recerca d’inversions i de noves relacions comercials, conjuntament amb els grans agents econòmics i socials de la ciutat, amb la voluntat d’obrir-nos als mercats emergents d’Àsia (Xina i India), i d’Amèrica Llatina”.

“Hem d’exigir a Madrid el poder que necessitem perquè des de Catalunya i Barcelona puguem gestionar i decidir les nostres infraestructures”. “En aquest sentit crec que és imprescindible que seguim apostant per Spanair. Aquesta és una aposta estratègica per la ciutat i per al conjunt del país. Cal trobar les vies de finançament necessàries per al manteniment d’una companyia aèria bandera de l’aeroport de Barcelona”.

Retallem el fragment concret:
Barcelona ha de ser la capital de la nova economia verda i de serveis energètics. La recerca, el desenvolupament i la innovació en el camp mediambiental seran prioritzades pel Govern municipal mitjançant Barcelona Tecnologia (b_TEC) i els clústers de mobilitat, energia i aigua.

Les polítiques d’alta recerca són un element necessari, però no suficient, per fer realitat aquesta ciutat del coneixement que volem. Cal aprofundir aspectes que passen per l’educació, la cultura, les TIC, els idiomes i l’urbanisme de la ciutat. Per això, cal  desenvolupar també  un urbanisme del coneixement. És
per això que necessitem redefinir l’urbanisme d’equipaments científics, universitaris i tecnològics a la ciutat, com una autèntica estratègia d’urbanisme del coneixement.

Impulsarem un projecte municipal de ciutat intel·ligent (Smart City)  que permeti incorporar les solucions avançades a la gestió dels serveis a la via pública, com, per exemple, la gestió d’aparcaments, la recollida de brossa, el rec de jardins, l’enllumenat, la gestió de la mobilitat, el guiatge turístic o el seguiment de les persones amb problemes d’orientació i localització.

Tot això ens permetrà millorar la seva gestió i també el seu ús i control, reduir despeses, introduir-hi l’eficiència energètica, l’automatització i la gestió coordinada i obrir-los a la prestació de nous serveis avançats, tant per part del sector públic com del privat.

Tenim molts reptes per endavant que ens han de permetre somiar com a barcelonins i barcelonines en la ciutat del futur. Com escrivíem en l’epíleg del llibre Generació Barcelona: “apostar per l’autosuficiència energètica dels barris, renaturalitzar els carrers i les places de la ciutat, fer que Collserola i el mar esdevinguin fonts d’energia fonamentals, fer que els barris, tots els barris, siguin llocs per viure-hi i per treballar-hi; una ciutat neta i silenciosa, de velocitat humana, farcida de cotxes i de motos elèctriques, però connectada amb el món. Barcelona un veritable nucli atractor i exportador de talent, un accelerador de partícules de la intel·ligència per fer un món millor.”

Barcelona pot  esdevenir la capital europea de la regeneració energètica, amb la mirada posada a l’autosuficiència energètica i les zero emissions. És la  nostra mirada productiva  posada al servei de la sostenibilitat ambiental. L’aposta per les Illes autosuficients de l’Eixample  n’és un clar exemple, edificis i illes senceres capaces de generar tota l’energia que consumeixen.  Nosaltres hem de  clusteritzar aquesta indústria, i hem de ser capaços de convertir-la en exemple i referent d’excel·lència a nivell mundial.
Conferència: text sencer en PDF