- La Universitat Oberta de Catalunya impulsa un Mestratge de triple titulació en Telemedicina a Bolívia i Equador
El projecte s'emmarca en la creació del Clúster Iberoamericà de Cooperació Universitària en Salut (CICUS), que vol donar resposta als reptes sanitaris del segle xxi mitjançant l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat Central de l'Equador (UCE) i la Universitat Andina Simón Bolívar (UASB) han presentat a la seu de la UASB de Sucre els resultats preliminars d'una investigació que té per objectiu desenvolupar un programa de triple titulació de salut en línia que impulsi l'ús de les TIC en la pràctica clínica de Bolívia i l'Equador.
La presentació s’ha fet en el marc de la Jornada Internacional de Formació sobre Telemedicina, que es prolongarà fins demá, i en la qual aquestes tres universitats analitzaran els reptes i les oportunitats que ofereix la salut en línia i les seves potencials aplicacions en els sistemes sanitaris del segle xxi.
El nou mestratge tindrà una durada de dos anys i s'emmarca en el projecte impulsat per la UOC i el Ministerio de Educación y Cultura per a crear un Clúster Iberoamericà de Cooperació Universitària en Salut (CICUS).
L'objectiu d'aquest clúster és crear una xarxa universitària per a la cooperació i l'intercanvi d'informació sobre salut en línia i telemedicina que permeti desenvolupar-les i implantar-les com una manera de donar resposta als actuals problemes de sostenibilitat que afronten els sistemes de salut. Durant la presentació del projecte també s’han donat a conèixer els resultats d'una enquesta exploratòria feta entre personal mèdic de l'Equador sobre l'ús de les TIC en la pràctica clínica.
«Diferents estudis difosos aquests últims anys mostren com els actuals sistemes sanitaris seran insostenibles en un futur pròxim i que la sortida és la medicina a distància. Un d'aquests estudis, fet per IBM Institute for Business Value l'any 2006, situa aquest futur en l'any 2015. A la UOC estem convençuts que la col·laboració en xarxa i la tecnologia 2.0 poden donar resposta a aquest problema», ha assenyalat el director del Programa Telemedicina de la UOC, Francesc Saigí, que ha viatjat a Sucre per a la presentació del projecte.
En la Jornada també es presenta oficialment el Clúster Iberoamericà de Col·laboració Universitària en Telemedicina (CICUT), al qual s'ha incorporat recentment la Universitat Andina Simón Bolivar (UASB). Aquesta plataforma, liderada per la UOC, té per objectiu possibilitar i facilitar la cooperació i l'intercanvi d'informació i coneixement útil entre els grups experts formadors i investigadors que la formen; això, pel que fa a la formació virtual i a la recerca sobre salut electrònica i, especialment, sobre telemedicina.
“La telemedicina dóna inici a una nova etapa d'educació a distància en la qual la Universitat Andina Simón Bolívar està compromesa. Aquesta etapa es recolza en sòlides bases científiques i tecnològiques, que utilitza els avanços en telecomunicació per al servei de la salut i el benestar de les nostres societats”, ha dit el Rector de la Universitat Andina Simón Bolívar, Rafael Vergara Sandóval.
El CICUT aspira a aglutinar sota el seu paraigua les millors universitats de l'Amèrica Llatina; entre els membres que la formen hi ha la Universitat de Caldas (Colòmbia), la Universitat de Guadalajara (Mèxic), la Universitat Austral de Xile (Xile), la Universitat de Sant Francisco de Quito (Equador), la Universitat Autònoma de l'Estat de Mèxic (Mèxic) i la Benemèrita Universitat Autònoma de Pobla (Mèxic). Aquesta xarxa temàtica es vol convertir en un referent mundial en l'àrea de la formació superior i virtual sobre salut electrònica, en general, i sobre telemedicina, en particular.
La UASB
La Universitat Andina Simón Bolívar de Sucre (Bolívia) és la institució central del sistema andí d'integració i està especialitzada en l'àmbit docent de postgrau de les àrees de dret, salut, comunicació i economia. Actualment ofereix programes de doctorat, mestratges, cursos oberts i diplomatures i especialitzacions superiors, a més de cursos trimestrals i mensuals, seminaris, tallers, conferències científiques i cursos d'estiu.
La UASB va néixer el desembre del 1985 i es dedica a la recerca, l'ensenyament i la prestació de serveis en matèria de transmissió de coneixements científics i tecnològics mitjançant la seva seu central a Sucre (Bolívia) i una xarxa de seus nacionals i oficines establertes a ciutats i localitats dels països de la comunitat andina: Quito (Equador), Bogotà (Colòmbia), Caracas (Veneçuela) i La Paz (Bolívia).
Barcelona, 27 de juliol de 2011
Més informació UOC:
http://www.uoc.edu/masters/esp/web/ciencias_salut/Telemedicina/
http://www.uoc.edu/portal/castellano/estudis_arees/ciencies-salut/cicut/index.html
Més informació UASB:
http://www.uasb.edu.bo/
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada