11.7.11

Òmnium Cultural arriba als 50 anys en un dels moments de més vitalitat de la seva història

Avui fa exactament cinquanta anys, l'onze de juliol del 1961, que es va constituir l'entitat 

Òmnium Cultural (twitter, facebook) organitza aquesta nit a l'Auditori de Barcelona l'acte central de celebració del cinquantè aniversari. Ho fa amb un gran acte que reunirà fundadors, dirigents, treballadors, entitats i institucions col·laboradores i una part dels gairebé vint-i-cinc mil socis.

En motiu dels cinquanta anys, Òmnium ha presentat tres 'spots' que es poden veure a través de les xarxes socials (twitter i facebook), dirigits per l'actor i director Joel Joan, amb la realització tècnica de l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya). Els vídeos els protagonitzen joves propers a l'entitat, que discuteixen temes vinculats amb la llengua, la cultura i el país, que és el lema d’Òmnium Cultural. Apareixen qüestions com l’ús social del català, l'oficialitat del català com a llengua única, l'àmbit de Països Catalans, la manifestació del 10 de juliol o la independència.

Òmnium estudiarà la insubmissió fiscal si l'estat no accepta el concert

Muriel Casals afirma que faran tot el que calgui per impulsar un pacte nacional pel foment de l'ús social del català i l'exercici del dret irrenunciable d'autodeterminació

Òmnium Cultural ha fet en el seu 50è aniversari una passa endavant amb el compromís 'd'enfortir nacionalment la societat perquè quan arribi el moment del referèndum el sí sigui majoritari i decidit'. A més d'aquest compromís amb la independència, el discurs (pdf) de la presidenta, Muriel Casals, a l'acte commemoratiu ha apuntat dos grans objectius més de l'entitat: la independència cultural, amb un pacte nacional pel foment de l'ús social del català; i la independència fiscal, si cal, duent a terme accions d'objecció fiscal.

La primera part del discurs, Muriel Casals l'ha dedicada als agraïments als fundadors, als seus predecessors a la presidència, als treballadors de l'entitat de tots els anys, i a tots els socis. Posteriorment, Casals ha parlat de la situació actual de la llengua, la cultura i el catalanisme en general. A partir d'aquí, ha llegit la proposta de l'entitat per als pròxims anys.

Òmnium estructurarà la seva acció cívica en tres grans objectius. Primer, 'assolir la independència cultural': defensar del model educatiu i el mecanisme d'immersió i impulsar un pacte nacional pel foment de l'ús social del català.

Segon, 'assolir la independència fiscal': Catalunya ha de recaptar i administrar els seus impostos; exercir el poder que ens correspon com a poble a l'hora de determinar la política econòmica; si l'estat rebutja avançar en aquesta direcció, prendre la iniciativa amb accions d'objecció fiscal.

I tercer, 'impulsar radicalment el dret de decidir el nostre propi futur': el procés de les consultes només pot acabar quan un referèndum sigui convocat de manera oficial i vinculant a tot el país; enfortir nacionalment la societat perquè quan arribi el referèndum el sí sigui majoritari i democràtic; impulsar els nostres representants democràtics perquè es comprometin en l'exercici irrenunciable i efectiu del dret d'autodeterminació.

Font: vilaweb.cat

Nota: Josep Maria Canyelles és soci d'Òmnium Cultural