24.10.08

La nova versió de la norma AA1000AS "clarifica" els requisits mínims per a certificar una memòria de RSE

Europa Press. 24 oct 08

La segona edició de la norma AA1000 Assurance Standard, presentada avui a Londres, estableix "de manera clara" els "requisits mínims" que l'informe de Responsabilitat Social d'una empresa ha de complir quan és sotmès a una auditoria per un organisme independent.

A diferència de la primera versió de la norma, l'AA1000AS de 2008 distingeix en dos llibres diferents les recomanacions a empreses per a elaborar els informes, d'acord amb els principis de l'Institut Accountability, i els requisits mínims que un informe ha de complir per a obtenir el certificat quan sigui revisat per una consultora o una auditora.

A més, la norma inclou un tercer llibre on es troben les recomanacions dels 'stakeholder' consultats durant el procés d'elaboració de la norma per a millorar la informació donada per les empreses en les seves memòries. A diferència del llibre de criteris mínims, aquest tercer llibre només inclou suggeriments de compliment voluntari.

La norma, que és obra de l'Institut Accountability, ha estat desenvolupada per "més de 4.500 experts de tot el món". A més, els principals creadors de la segona edició de l'AA1000 AS van disposar de la col·laboració de diferents 'stakeholders' que van opinar sobre els punts a millorar de forma online.

Segons l'Institut Accountability, "el resultat és una revisió significativa de l'edició de 2003" que s'aproxima als nivells d'objectivitat dels estàndards que s'apliquen per als informes financers de les companyies, sense renunciar a "una visió més global sobre els riscos corporatius, l'oportunitat i el seu impacte en l'economia i la societat".

Per a l'institut, "la proliferació de memòries de sostenibilitat és un símptoma de la importància creixent del desenvolupament sostenible". Segons un estudi de 'CorporateRegister.com', només el 25 per cent de les companyies que realitzen memòries d'RSC fan algun tipus d'auditoria externa.