22.10.08

Concurs “Per la diversitat, contra la discriminació”

· El concurs s’organitza en les 23 llengües oficials de la UE i per primer cop també en català.
· El premi especial està dedicat al poble romaní.


La Comissió Europea convoca la cinquena edició del seu concurs “Per la diversitat, contra la discriminació” per a periodistes de premsa escrita i de premsa electrònica per tal de guardonar el talent de tots aquells que amb la seva tasca fan palesos els beneficis de la diversitat i ajuden a lluitar contra la discriminació per raó de religió, creences, discapacitat, edat, orientació sexual, raça o origen ètnic. El concurs és en les 23 llengües oficials de la UE i, per primer cop, en aquesta edició també en català. S’hi poden presentar articles publicats enguany en paper o en mitjans digitals. La data és el 31 d’octubre.

Segons Vladimír Špidla, comissari europeu d’Igualtat d’Oportunitats, “encara hi ha massa europeus que són objecte de discriminació tant a casa, com a la feina. Amb aquest premi de periodisme volem reconèixer el paper crucial que tenen els mitjans de comunicació a l’hora de d’atreure l’atenció pública sobre aquesta mena de problemes. És part d’una campanya per fer que la gent sigui més conscient dels seus drets, de la igualtat d’oportunitats i dels beneficis que comporta la diversitat”.

S’hi poden presentar articles publicats a la UE entre l’1 de gener i el 31 d’octubre del 2008 en paper o format electrònic. Els treballs poden estar escrits en qualsevol de les 23 llengües oficials de la UE i també en català. Un cop tancada la convocatòria, es reunirà un jurat a cadascun dels 27 Estats membres de la UE per triar un article per país. Entre aquests vint-i-set articles s’escolliran els tres més bons i un de guanyador del premi europeu de periodisme. Els guardonats rebran un premi per un valor màxim de 4.500 euros.

Tal com ha fet en edicions anteriors, la Comissió Europea atorga un premi especial a un tema concret. Enguany el premi especial anirà a parar a un article que tracti de les discriminacions que pateix el poble romaní. A molts països europeus el poble romaní –que conforma la més gran minoria ètnica de la UE dels vint-i-set– és objecte de violència racial, intimidacions i discriminació a l’hora d’accedir a una feina, a l’ensenyament, a l’atenció sanitària i als serveis públics i serveis socials. Segons unes recents estadístiques de l’Eurobaròmetre, el 77% dels europeus considera que ser gitano a la nostra societat és un desavantatge.

L’edició d’enguany compta amb el suport de diverses associacions de periodistes, incloses la European Youth Press (Premsa Jove Europea) i l’Associació de Periodistes Europeus. La Comissió Europea està ben decidida a eradicar qualsevol mena de discriminació a Europa. El premi de periodisme és una més de les diverses iniciatives de la UE per promoure un canvi d’actitud entre la gent; forma part de la campanya d’informació quinquennal La presentació dels treballs al concurs es fa per via web. Només cal entrar al web del premi http://journalistaward.stop-discrimination.info/352.0.html i des d’allà introduir les dades i enviar l’article a concurs. La pàgina té una versió lingüística per cadascuna de les 23 llengües oficials. Els treballs en català es poden enviar des de la versió espanyola del web.

Més informació:
Web del premi de periodisme:
http://journalistaward.stop-discrimination.info/352.0.html
Eurobaròmetre: enquesta especial nº 296 sobre la discriminació a la EU
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_296_en.pdf

Flaix Eurobaròmetre nº 232
http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_232_en.pdf
Web de la Comissió Europea sobre el poble romaní
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=518&langId=en