24.10.08

Alan Greenspan assumeix responsabilitats per la crisi


Alan Greenspan admet ara que va cometre només "un error"

És difícil que hom assumeixi els seus errors. Ho és bastant en la vida quotidiana i ho és molt en la vida política. Quan una persona ha tingut importants responsabilitats públiques no és habitual que reconegui que ha fet les coses malament.

I l'expresident de la Reserva Federal, Alan Greeenspan, ha fet aquest pas, encara que sigui de manera discreta i limitada, en reconèixer que va haver-hi un defecte en la seva actuació: va permetre la creació de la bombolla immobiliària i la seva multiplicació gràcies a tolerar la desregulació del mercat.

En les seves excuses, Greenspan afirma que la situació de crisi que ha arrossegat els mercats és deguda a un Tsunami que passa només un cop cada cent anys, explicació que li permet disculpar-se i atribuir una part de les responsabilitats a l'atzar. També quan el planeta faci un pet ambiental, sortiran veus que excusaran les seves responsabilitats indicant que era molt improbable que els esdeveniments haguessin arribat a aquell extrem. Diran que la ciència no ho havia pogut preveure.

Els casos com el de Greenspan, tot que sols reconegui errors parcials, han de servir per no permetre que es puguin produir errors per mitjà de persones que disposen d'un excés de poder i amb capacitat de causar grans mals a la humanitat. Ara ens diu que la crisi li ha suposat un gran impacte pel fet que ha estat afavorida per les seves decisions ja que no havia tingut en compte les veus que li reclamaven més regulació.

Massa tard Greenspan ha reconegut la necessitat que les empreses i els mercats financers "haurien d'estar molt més regulats per impedir el pitjor tsunami creditici de l'últim segle".