12.10.08

Les polítiques econòmiques han de ser consistents amb els valors ètics, afirma Bernardo Kliksberg

L'expert argentí Bernardo Kliksberg, assessor de l'ONU per al desenvolupament a l'Amèrica Llatina, ha estat a Barcelona i va aprofitar la seva visita per a assistir a un seminari del Cidob i presentar el seu llibre Primero la gente, coescrit amb el premi Nobel d'economia Amartya Sen. Podeu llegir l'entrevista que surt avui publicada:

--¿Com és l'ètica del desenvolupament que proposa en el seu llibre?
--El progrés dels pobles ha de mesurar-se pel seu compliment de valors ètics concrets: que els infants puguin estudiar, que no hi hagi treball infantil, que els joves tinguin oportunitats d'aconseguir una feina. Les polítiques econòmiques han de ser consistents amb els valors ètics, com respectar el medi ambient. S'ha de demanar ètica als empresaris. Tots els actors socials han d'assumir responsabilitats ètiques: els mitjans, els líders de la societat civil.

--¿Com es pot aconseguir?
--S'ha de pensar en un món més solidari, enfortir la representació democràtica i elevar l'ètica de les persones. Que l'ètica imperi en el mercat d'aliments. Es diu que en cap democràcia activa hi ha fam. Si la premsa és independent i si els ciutadans estan mobilitzats, les elits no poden abusar del seu càrrec. Els ciutadans en els últims anys han reformat els sistemes. Han canviat Xile, l'Uruguai, l'Argentina, l'Equador. Està canviant Bolívia. Als EUA hi ha una gran lluita entre les elits i el fet que, per primera vegada, un negre és un candidat ferm a la presidència. És un èxit molt important.

Llegir entrevista sencera al Periódico [ca][es]