Tal com vam anunciar, el dimecres 19 de febrer passat va tenir lloc el debat "Taula debat: El Turisme a Catalunya, motor d'activitat" al Col·legi d'Enginyers.
Ara us oferim el vídeo amb les tres ponències a càrrec d'experts, amb visions per part de l'Administració Pública, un operador, i un expert consultor:
- Min. 0. Presentació i cloenda l'acte: Miquel Subirachs, president de la Comissió dels EI a les Adm.Públ.
- Min. 3. Moderador: Salvador Gómez, membre de la Comissió dels EI a les Adm.Públ.
- Min. 6'20. Ponència: Marian Muro, directora general de turisme de la Generalitat, que va parlar sobre el pla estratègic del turisme a Catalunya.
- Min. 31. Ponència: Carla Salvador, directora de Creuers i Màrqueting de l'Autoritat Portuària de Barcelona, que va centrar el tema sobre el turisme a Barcelona.
- Min. 50'45. Ponència: Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social Corporativa (Responsabilitat Global, Vector 5), que va fer la seva exposició sobre el turisme sostenible i responsable a Catalunya.
- Min. 75. Intervencions del públic
Algunes de les afirmacions fetes per Josep Maria Canyelles:
Fa molts anys que em dedico a promoure la responsabilitat social d'empreses i organitzacions però fa un parell d'anys que he fet una opció per mirar de focalitzar molt més aquells sectors que, com és el cas del turisme, són estratègics per al país. En aquells sectors que són més estratègics per al país hem de fer un esforç entre tots perquè incorporin l'RSE com un enfocament central, com a empreses i com a cadenes de proveïment, i també com a sector perquè també conforma un atribut de la marca de país.
M'agrada parlar de Destinació Turística Responsable, perquè més enllà del que faci una empresa en particular hem de treballar-ho amb un enfocament més potent, que es vinculi a tot el context empresarial i a tot el context territorial, a les aliances i els packs turístics, a tota la cadena de proveïment i de valor.
Algunes destinacions han incorporat l'atribut de la sostenibilitat però aquest concepte fa més referència a l'impacte final, cosa que és bàsica. Però quan parlem de Destinació Turística Responsable (DTR) no parlem només del resultat sinó del procés de gestió que ha d'assegurar el resultat a partir de la implicació dels operadors i agents.
Quan en un territori es vol crear una marca des de dalt, hi ha el risc de formular un encàrrec que tingui molt màrqueting i inclogui atributs de sostenibilitat i responsabilitat, però amb poca profunditat i nul·la autenticitat. Quan treballem amb els operadors del territori fem que el procés que va de dalt a baix i el que va de baix a dalt es trobin, i que la pròpia creació de la marca sigui en ella mateixa més creïble i més sostenible.
Catalunya no és una destinació sinó una suma de destinacions, molt diverses entre elles. Per a construir una combinació d'atributs de la marca amb una identitat que aporti sentit, proposo atorgar un paper a la responsabilitat, com un atribut de país. Potser no podem liderar models de sostenibilitat ambiental, però tenim potencial i una oportunitat per liderar en termes de responsabilitat, en transparència i diàleg, en valors humanístics, socials, culturals i democràtics, en bon tracte, honestedat i autenticitat, en excel·lència i innovació.
El patrimoni d'interès turístic no sols té una dimensió material sinó que fins i tot els monuments tenen un valor immaterial. Per això hem de saber gestionar de manera excel·lent els actius intangibles. No n'hi ha prou amb la qualitat -si no en tens no estàs al mercat-; no n'hi ha prou amb la sostenibilitat -cada cop formarà part d'una exigència i sensibilitat més gran-; mirem com introduïm la gestió dels valors i com en fem part de la identitat i un factor diferencial. Si hem de gestionar intangibles necessitem una empresa que sigui capaç d'entendre i gestionar els seus propis intangibles. Aquest tipus d'empresa -culturalment més avançada- coincideix que és l'empresa que també sol gestionar l'RSE.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada