17.4.14

La directiva sobre informes de sostenibilitat no satisfà les expectatives dels inversors responsables

Font: servimedia

La nova de directiva aprovada pel Parlament Europeu sobre informes no financers suposa un senyal "important" per a les empreses però no satisfà les expectatives que hi tenien posades els inversors socialment responsables agrupats al voltant de l'organització europea Eurosif.

Per als responsables d'aquesta entitat "s'ha enviat un senyal clar a les empreses que la informació no financera pot resultar rellevant per al rendiment i la competitivitat en un moment en què hi ha un creixent nombre d'inversors que tenen en compte aquests temes en les seves decisions", segons consta en un comunicat.

No obstant això, aquesta entitat considera una decepció el fet que el text de la legislació definitiu s'ha debilitat "significativament" durant el curs de les negociacions.

En concret, Eurosif considera que s'ha restringit el nombre de companyies a les quals afectarà la norma, ja que s'ha passat d'unes 18.000 empreses cotitzades i no cotitzades inicials a unes 6.000 companyies cotitzades a la Unió Europea.

A més, afirma que no conté unes mesures de garantia significatives. "Només es requereix que l'auditor de l'informe garanteixi l'existència de la declaració de la informació no financera; s'ha deixat la decisió d'exigir la verificació de la informació real i les dades contingudes en els informes en mans dels estats membres".

D'altra banda, permet que sota certes circumstàncies les empreses puguin retardar la publicació dels informes per un màxim de sis mesos a partir de la publicació de la informació financera sobre el mateix període de temps. Des del punt de vista dels inversors aquesta situació farà que la informació facilitada no sigui considerada com rellevant.

Finalment, també lamenten que no s'hagi prescrit l'ús d'algun tipus d'indicadors de rendiment clau (KPI), cosa que permetria als inversors comparar a les empreses amb facilitat. No obstant això, aquest assumpte encara pot ser esmenat ja que la legislació obliga a la Comissió a elaborar unes orientacions no vinculants, tant generals com sectorials, en els propers mesos.