2.4.14

Presentació de la Càtedra IsFamily Santander (Intergenerational Solidarity in the Family)


  • La consellera de Benestar Social i Família ha presentat oficialment la Càtedra IsFamily, constituïda a l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de la UIC amb el suport del Banco Santander
  • Neus Munté: "Catalunya ha estat històricament una societat molt familiarista, un llegat que ens defineix i ens enorgulleix"
    La nova càtedra impulsa la recerca entorn de la família com a àmbit de transferència de recursos entre generacions
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha presentat aquest matí la nova Càtedra IsFamily Santander (Intergenerational Solidarity in the Family), constituïda a l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) amb el suport del Banco Santander.
 
La nova càtedra, dirigida per la Dra. Montserrat Gas, directora de l’IESF, pretén impulsar la investigació entorn de la família com a àmbit de transferència de recursos entre generacions. La directora ha explicat que la càtedra treballa sobre tres línies de recerca: l’economia, la salut i l’educació, i ha destacat que vol ser un fòrum de pensament i proposta de polítiques públiques.
 
Durant la seva intervenció, la consellera ha recordat que “Catalunya ha estat històricament una societat molt familiarista, un llegat que ens defineix, ens enorgulleix i ens ofereix un patrimoni i un enorme potencial de recursos, però que cal reforçar i protegir davant la individualització creixent de les societats modernes”. En aquest sentit, Neus Munté ha posat d’exemple el Pla de suport a la família, que lidera el Departament, com “una mostra de la voluntat inequívoca i perseverant del Govern per desenvolupar i millorar les polítiques públiques que tenen a veure amb les famílies, directament o indirectament, malgrat les dificultats a les quals hem de fer front i que són conegudes per tothom”

“La família és una institució que evoluciona permanentment, tant en la forma com en les funcions”, ha explicat la consellera. Segons Munté, “els canvis socials de les darreres èpoques han comportat una sèrie de conseqüències en el model tradicional de família. De la família extensa s’ha tendit a passar a la família nuclear i han anat guanyant pes les famílies monoparentals i les famílies reconstituïdes”. La consellera ha insistit que malgrat els canvis que ha viscut la institució, ”la família continua tenint la missió de facilitar les relacions primàries, de possibilitar la realització personal, la dimensió afectiva i emocional, de socialitzar els seus membres i preparar-los per a la seva inserció en la societat i de transmetre valors i pautes de comportament. En definitiva, exerceix una funció única i bàsica”.
 
La consellera ha destacat també que “la política familiar s’ha de concebre com una política transversal que afecta els altres àmbits sectorials. És necessari que el conjunt de polítiques comparteixin uns mateixos criteris que estiguin implícits en el desenvolupament de les seves actuacions”. Munté s’ha referit a alguns d’aquests criteris, com ara: “contribuir a la reducció progressiva de les dificultats per iniciar el projecte familiar i per tenir el nombre desitjat de fills i filles; facilitar la conciliació de la vida familiar, personal i laboral; fomentar la coresponsabilitat dels homes i de les dones en l’àmbit familiar; treballar per a l’acceptació social de les diverses formes de relació i diversitat familiar, i prevenir l’exclusió social de les famílies que viuen situacions de vulnerabilitat”.
 
En l’acte, presidit rector de la UIC Dr. Pere Alavedra, també hi ha participat la Dra. Montserrat Gas, directora de la Càtedra IsFamily Santander, i Luis Herrero, director territorial a Catalunya i subdirector general del Banco Santander.
 
Després de la presentació de la càtedra ha tingut lloc una taula rodona dedicada a la “Solidaritat intergeneracional en la família”, en la qual han participat la Dra. Concepció Patxot, professora titular de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona; la Dra. Aurora Bernal, professora agregada de Teoria de l’Educació de la Universidad de Navarra, i M. Teresa Fuentes, directora de Treball Social, Psicologia i Espiritualitat de la Fundación Vianorte Laguna.