13.4.14

L'insuportable nacionalisme essencialista espanyol: ara parla de la sang en termes més propis del nazisme

El procés que s'ha iniciat a Catalunya per tal que la ciutadania pugui expressar-se a les urnes, de manera pacífica i democràtica, sobre el futur del país, està provocant una efervescència del nacionalisme espanyol. Curiosament, els partits que es proclamen no-nacionalistes esclaten de nacionalisme essencialista, i l'Estat opta per relegar la via democràtica i mantenir-se en la defensa de la unidad de destino en lo universal, sense obrir cap possibilitat que si una de les nacions que formen part del territori de l'estat puguin optar per crear un nou estat si la majoria de la seva població així ho desitja.

Les proclames són tan essencialistes que fan mal a les orelles dels demòcrates. I els corifeus de la premsa amiga juguen a edulcorar a favor dels seus interessos, seguint amb el joc antic de fer veure que els nacionalistes (en el sentit que se sol donar a aquest mot a nivell internacional) són els catalans.

Una de les afirmacions més bèsties la va fer el president espanyol, Rajoy, fa uns dies: "El pueblo catalán y el resto de los españoles se han mezclado y tienen la misma sangre". L'apel·lació a la sang sembla més propi d'altres temps i d'ideologies que creiem superades. Què té a veure la sang en aquest debat? A qui li preocupa aquest fet? Quina rellevància té? Afecta la democràcia?

I no satisfet amb aquesta declaració inspirada en pressupòsits molt rancis, per no dir netament de ressons nazis,  el president espanyol insisteix en la següent frase a defensar "el derecho a decidir de todos los españoles sobre lo que quieren que sea su propio país". És a dir que la sang comuna té una conseqüència sobre la determinació del demos. Així, la sobirania de tots els espanyols no es deu solament a una Constitució immutable sinó a la unitat de la sang! Increïble que es pugui usar una afirmació tal en ple segle XXI, i després de tot el que la humanitat ha viscut en el segle XX.

Pressdisplay: El presidente del Gobierno central, Mariano Rajoy, amplió ayer su arsenal de argumentos para defender la permanencia de Catalunya en el Estado español y las “muchas cosas” que sus habitantes comparten. A las razones legales y económicas ya esgrimidas en anteriores ocasiones sumó otras de índole más sentimental y personal al afirmar que los catalanes y el resto de los españoles son pueblos que comparten la misma sangre.

El Economista: "El pueblo catalán y el resto de españoles se han mezclado, tienen la misma sangre, tenemos todo tipo de relaciones y creemos que podemos tener futuro en un mundo donde cada vez hay más integración y más unión", ha explicado. Todo ello ha dicho que representa la apuesta que defiende el Gobierno y que considera que es lo que dicta el sentido común.

El president Mas, coherent amb el seu ideari i amb el propi del nacionalisme català, de base humanista, i fonamentat en el respecte a les persones i la base democràtica, ha afirmat que “ser català no té res a veure amb la sang. "Catalunya s'ha construït per la capacitat d'integració de moltes persones diferents". Així "aquest país s'ha construït sempre a través del ius soli -dret de la terra- i no del ius sanguinis -dret de sang-".
La Vanguardia: el presidente catalán ha rescatado la máxima de CiU durante la época de Jordi Pujol en la que el expresident proclamaba que catalán es quien vive y trabaja en Catalunya, a pesar de que su lugar de nacimiento fuera otro. Mas ha rebatido que "no nos hace iguales la mezcla de sangre" por lo que "no somos del ius sanguinis (derecho de sangre), sino que "somos del ius soli" (derecho de suelo), puesto que "Catalunya se hace integrando diferencias". "Dejémonos de la sangre, que forma parte de otro tipo de discursos", ha apuntado Mas, quien ha añadido que "aquí es catalán quien vive y trabaja en Catalunya y quiere serlo". "La sangre viene por las etnias y Catalunya se ha construido por la capacidad de integración de muchas personas diferentes", ha zanjado. El jefe del Govern ha querido establecer diferencias entre los valores y la cultura catalana y española al asegurar que "los valores culturales de la nación catalana y los de la nación española son diferentes, ni mejores ni peores", pero ha admitido, como Rajoy, el resultado de la mezcla: "Nuestros valores se forjan durante siglos con la aportación de muchas personas de orígenes muy diferentes", ha comentado.

El Periódico: "No nos hace iguales la mezcla de la sangre", ha replicado el 'president'. "Dejémonos de la sangre, que forma parte de otro tipos de discursos", ha añadido. Según Mas, "la sangre va para las etnias, y Catalunya se ha construido por la capacidad de integración de muchas personas diferentes".


Directe.cat: La JNC a Rajoy: “No és la sang. És la democràcia!” La JNC dóna sang per demostrar a Rajoy que “la barreja de sang i persones no ens debilita, sinó que ens enforteix”
 Permeteu-me que retalli fragments de dos articles que ho expliquen molt bé:
Catalunya Religió: Perillosa apel·lació de Rajoy a la sang. 8/04/2014 - Oriol Domingo
1. L’apel·lació del president Mariano Rajoy a la sang en el debat sobiranista és perillosa. Molt perillosa. Afecta negativament a la dignitat humana i a la convivència democràtica. També nega la concepció cristiana de la condició humana.
2. "Els catalans i la resta d’espanyols són pobles que comparteixen la mateixa sang”. Aquesta afirmació de Rajoy recorda el que escriu Adolf Hitler en Mein Kampf (La meva lluita). Diu: “L’Àustria germànica ha de tornar al patrimoni comú de la pàtria alemanya (...) Pobles de la mateixa sang corresponen a una pàtria comú”.
3. El president Artur Mas replica al president espanyol. Afirma: “Deixem-nos de la sang, que forma part d’altre tipus de discursos. Ser català no té res a veure amb la sang. Catalunya és construeix per la capacitat d’integració de moltes persones diferents. Nosaltres ens regim pel ius soli, no pel ius sanguinis. Es català tota aquella persona que viu i treballa a Catalunya i vol ser-ne”. També ho adverteix Màrius Serra, domador excel·lent de les paraules: “Que la consanguinitat sigui un argument polític per a la vida en comú exclou milions d’immigrants del projecte espanyol”.
4. Amb apel·lacions a la sang nacional  s’explica que succeeixin episodis, amb morts i ferits, tant greus com els de Ceuta, i que ningú tingui la dignitat d’assumir responsabilitats i dimitir. S’explica el rebuig a immigrants del sud o dels antics països de l’est. No tenen sang espanyola! [...]

"El 'saben aquel' que diu que el Papa ve a Barcelona..."
VICENÇ VILLATORO | Actualitzada el 05/04/2014
El 'saben aquel' que diu que el Papa ve a Barcelona i, amb totes els autoritats, va a fer una volta amb una 'golondrina'? Quan són més lluny de la costa, el Papa cau a mar i està a punt d'ofegar-se. Llavors, en Pujol salta per la borda, es posa a caminar per damunt de les aigües, i el salva. Titular de l'endemà a la premsa de Madrid? 'Pujol no sabe nadar'. Doncs l'acudit el deuen ensenyar com a exemple positiu a alguna escola de periodisme. Rajoy diu que catalans i espanyols som el mateix perquè tenim la mateixa sang. Mas li respon que ser català no és qüestió de sang i remet a la definició pujoliana: és català qui viu i treballa a Catalunya, i en vol ser. Titular d'un diari de Madrid? 'Mas, a Rajoy: "la mezcla de sangre no nos hace iguales"'. (I els comentaris dels lectors dient llavors que els catalans són uns nazis racistes). Com a l'acudit. Però més dramàtic.
Ah, per cert, i el president espanyol continua insistint que España es la nación más antigua de Europa.