4.4.14

La patronal espanyola en el punt de mira per saber si Espanya actua segons els estàndards democràtics després de defensar l'ús de les armes


El president de la CEOE, Rosell, ha dit que “els empresaris no som ningú per dir què ha de fer el Govern. Si Mas té el suport del Parlament, que ho faci ”, però per altra banda un informe de l'Institut d'Estudis Econòmics, vinculat a la CEOE, considera legitim recórrer a les armes per salvaguardar la "unidad de España".

El posicionament de les empreses i de les organitzacions empresarials i patronals davant els grans reptes de governança és un aspecte que hauria de ser gestionat amb gran sentit de la responsabilitat davant la societat, posant per davant els valors democràtics i evitant tot comportament que pugui suposar una vulneració tant dels drets humans com de les condicions perquè les empreses puguin portar a terme amb seguretat i garanties les seves activitats de creació de valor. Si bé les paraules del president de la CEOE són mesurades, no sembla raonable que el think tank vinculat a la CEOE amenaci amb les armes.

Aquest estudi legitima el recurs a l'Exèrcit en cas d'una secessió unilateral de Catalunya i aventura que s'il·legalitzarien els partits que hi donessin suport, els líders serien empresonats, el Parlament es tancaria, l'Estatut quedaria en suspens i les competències transferides tornarien a mans del govern espanyol.

En qualsevol cas, el caràcter extremadament nacionalista de l'estudi no sorprèn si tenim en compte a qui es va encarregar: el catedràtic d'anàlisi econòmica de la UAB, Clemente Polo, que es exdirigent de Ciutadans i UpyD, i Ángel de la Fuente, l'encarregat pel govern Rajoy d'inventar-se un nou model de balances fiscals cuinades.

Però el sentit de l'informe no lliga gaire amb les declaracions d'avui mateix del president de la CEOE, Joan Rosell, que ha manifestat que creu que Mas ha de tirar endavant amb el seu pla sobiranista si té el suport del Parlament i assegura que els empresaris "no són ningú" per dir "què s'ha de fer des del punt de vista polític". En una entrevista a 'Els matins', de TV3, el líder de la patronal espanyola no ha amagat la seva oposició a la independència de Catalunya, però ha evitat criticar l'empresari Víctor Grífols, que aquest dijous va reclamar al president de la Generalitat que "no s'arronsi" i tiri endavant amb el procés. "Els empresaris diem sempre als polítics que no s'arronsin", s'ha limitat a dir Rosell. "Els líders polítics han de fer el que creguin oportú, la societat ja opinarà després, quan hi hagi eleccions", ha advertit.

És per això que seria necessari que la CEOE i el seu president clarifiquessin si es fan seves les tesis del think tank o bé se'n desmarquen, cosa que seria necessària davant els ulls no solament de les empreses membres sinó de la ciutadania i del món, que observa atentament la qualitat democràtica de l'estat espanyol davant un dels reptes més importants de governança després de la transició que no pot deixar d'abordar de manera pacífica i democràtica si aspira a tenir un lloc en la civilització occidental.