1.12.12

Les pensions abans i després de la campanya electoral

En aquesta campanya electoral s'han produït grans enganys. Però un dels més greus fa referència a les pensions, per la utilització demagògica que se n'ha fet.

Seria bo que després de la campanya electoral i amb dades a la mà es desmuntessin els arguments de la por i alguns haguessin de disculpar-se públicament per uns falsedats que poden haver alterat el resultat a les urnes.

Entre certes persones d'edat vingudes fa molts anys de la immigració els pot haver afectat molt la sensació d'estar posant en risc les seves pensions, mentre que moltes no mostraven pas cap caràcter reaci al fet que Catalunya pugui tenir dret a decidir el seu futur. Donat que els arguments democràtics no funcionaven per a una ideologia unionista que pretén -pels mitjans que sigui- evitar que es produeixi una consulta democràtica a la ciutadania catalana, s'ha imposat l'estratègia de la por i les mentides.

Els partits unionistes han estat usant el fantasme de la por fins al límit de pretendre espantar els jubilats d'avui i de demà sobre el risc de no cobrar les pensions si Catalunya passava a ser un estat independent. El PP fins i tot en va fer un spot televisiu. Aquest argument no solament és una gran mentida i molt evident sinó que de fet és exactament al contrari: Catalunya podria pagar les pensions dels seus jubilats mentre que és Espanya qui fa anys que ja mostra problemes.

I ara, després d'haver estat ocultant la informació durant setmanes, s'ha sabut la realitat: La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat que fruit de la situació econòmica "no pot afrontar l'actualització de l'1,9%" que li pertoca per la dada de l'IPC el mes de novembre (2'9%), i per aquest motiu opta per una solució en què "les pensions més baixes recuperin cert poder adquisitiu".

Després d’amenaçar amb que una Catalunya independent no podria pagar les pensions, resulta que és Espanya qui no compleix i no paga els seus compromisos. El Consell de Ministres també ha aprovat un reial decret que permetrà que la Seguretat Social disposi de 4.000 milions addicionals per afrontar la paga extra de Nadal. El PP incompleix un dels seus compromisos: després d’omplir-se la boca contra Catalunya, el govern del PP presidit per Mariano Rajoy ara posa mà a la caixa dels fons de reserva de pensions per poder pagar la paga extra de Nadal, incompleix la llei i no re valoritza les pensions segons l’increment de preus al consum.

Seria convenient que per transparència i decència democràtica sortíssin ara els líders unionistes a explicar si continuen veien la realitat al revés o sols era en campanya electoral.


Sala-i- Martín desmunta una altra mentida espanyola
 
Xavier Sala-i-MartínEl catedràtic de Columbia explica que no hi ha motius per preocupar-se per les pensions si Catalunya s’independentitza
 
L’economista Xavier Sala-i-Martín desmunta aquesta vegada un dels arguments de la por més utilitzats des d’Espanya: les pensions. Sala-i-Martín explica que no hi ha motius per amoïnar-se sobre qui pagarà les pensions en una futura Catalunya independent, en un article publicat al seu web.

El catedràtic de Columbia, fent referència a la sentència que sovint es llença des d’Espanya que si Catalunya se’n va aquella es negarà a pagar les pensions dels jubilats catalans perquè tots els diners que han contribuït al llarg de la seva vida és a Espanya i no a Catalunya”, la qualifica de “mentida”. “De fet, no només és mentida sinó que és una estupidesa monumental que només pot afirmar algú que no coneix com funciona el sistema de pensions”.

Publicat el 28/09/2012 per El economista Xavier Sala-i-Martin analiza el funcionamiento de las retribuciones a los jubilados y su futuro

27 September 2012
La Falacia de las Pensiones  
Written by Xavier Sala-i-Martín
La reacción del mundo político y mediático español a la masiva manifestación de Barcelona del 11 de Setiembre está siguiendo las pautas previstas. La sorpresa inicial se ha transformado en negación de los hechos, amenazas y augurios de calamidades ilimitadas si Catalunya se separa de España. Nada que no estuviera en el guión que siguen todos los maridos despechados que se creen propietarios de sus esposas cuando éstas les piden el divorcio.
Entre las calamidades que anuncian los profetas del infortunio está la ruina completa de los pensionistas: “si Catalunya se va de España, España se negará a pagar las pensiones de los jubilados catalanes porque todo el dinero que han contribuido a lo largo de la vida está en España y no en Catalunya”, avisan indignados. Este intento de meter miedo en el cuerpo de los pensionistas es potente porque, a su edad, los jubilados no tienen manera de ganarse un sueldo por lo que si pierden la pensión, están perdidos. Y es un argumento que podría desequilibrar la balanza en caso de referéndum porque en Catalunya hay muchos jubilados. El argumento, sin embargo, tiene un “pequeño” problema: ¡Es mentira! De hecho, no solo es mentira sino que es una monumental estupidez que solo puede decir alguien que no conoce cómo funciona el sistema de pensiones. [+]