2.12.12

Els reptes democràtics es globalitzen en un entorn virtual

En referència al procés democràtic que viu Catalunya per tal de poder arribar a decidir el seu futur, tendim a prestar molta atenció als observadors polítics i mediàtics d'altres països. La seva opinió és molt important, sens dubte, i fins i tot pot acabar sent molt determinant a l'hora de crear un estat d'opinió mundial que respecte la decisió dels catalans si aquesta és la de crear un nou estat que hagi de ser reconegut per la resta d'estats del món i organismes multilaterals.

Però en un món 2.0 on les xarxes socials tenen un gran poder, no podem menystenir la capacitat de les persones concretes d'arreu del món que queden frapades per una realitat sorprenent: un poble en el cor d'Europa que ha decidit recuperar la seva sobirania i ho fa per mitjans escrupolosament democràtics i pacífics. Aquesta gent, sovint anònima, poden ajudar també a crear estat d'opinió a partir d'un valor molt important: el sentit comú. I també l'admiració per un valor que en el seu estat més pur s'encomana: la democràcia.

M'agradaria compartir dos casos de ciutadans dels Estats Units d'Amèrica que han decidit donar un cop de mà a la causa catalana. I han fet ús de les xarxes socials. En un cas divulgant unes reflexions en vídeo; en l'altre fent una petició a la presidècia dels EUA.

1) El president Obama haurà de pronunciar-se sobre el cas català
  • Un ciutadà reclama adhesions a la causa sobiranista catalana. L'administració Obama emet una resposta oficial un cop assolides les 25.000 peticions.
  • Ja hi hem donat el nostre suport amb la posició 21,143
  • Les 25.000 s'havien d'assolir abans del 24-12-12, però amb pocs dies ja han estat aconseguits i tot apunta que es pot assolir una xifra rècord si la ciutadania segueix firmant
Resposta massiva. En pocs dies, la web de la Casa Blanca ja ha rebut més de 25.000 peticions perquè es pronunciï sobre Catalunya. "Demanem a l'administració Obama que doni suport al poble de Catalunya per decidir el seu propi futur". Així arrenca la petició que un internauta d'Ohio, de nom Sean M., ha fet a la web de la Casa Blanca per fer arribar la causa sobiranista catalana al president Barack Obama. La secció 'We the people, your voice in our goverment' és un espai de participació del govern nord-americà que recull causes de tota mena adreçades al president dels Estats Units. La Casa Blanca ha d'emetre una resposta oficial un cop superades les 25.000 peticions.

Diu el text: "El 2012, durant la seva festa nacional, 1,5 milions de persones van sortir als carrers de Barcelona per exigir la independència [de Catalunya]. El govern espanyol senzillament ho va ignorar. En adhesió als principis rectors de la nostra pròpia declaració d'independència, demanem al govern dels Estats Units que doni suport al dret del poble català a decidir un futur millor a través d'un referèndum just i democràtic".

L'enllaç per a accedir-hi és: https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-catalonia-their-effort-decide-their-own-future/hLYHYkp1. Per a adherir-s'hi primer cal registrar-se però no és gens complicat fer-ho. Cal introduir una adreça electrònica perquè reps un correu per a confirmar el registre. Has de posar nom i cognom, no cal posar el zip-code territorial (o sigui que pots registrar-te des de qualsevol lloc). Un cop has emplenat i enviat el formulari, has rebut el mail i has clicat l'enllaç per a confirmar el registre, ja t'hi pots adherir-te a la petició.

2) Un ciutadà de Nova York es mulla pel procés sobiranista català


Reflexió anterior sobre aquest ciutadà: Un ciutadà de Nova York narra la vivència a Barcelona en un dia especial: 11-9-12