2.12.12

El 30 per cent dels convenis col·lectius sectorials d'empreses catalanes no contempla mesures contra assetjament sexual

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS) -

Carme Català i Rosa Bofill, CCOO El 30 per cent dels 285 convenis col·lectius sectorials que regeixen a les empreses catalanes no preveu cap article de prevenció i lluita contra l'assetjament sexual ni la violència de gènere, i només el 14,8 dels que sí que contemplen mesures d'aquest tipus compten amb protocols específics.
 
Així ho revela l'informe anual sobre violència masclista al mercat laboral i les institucions que elabora el sindicat CCOO de Catalunya, que també recull que només el 43% d'aquests convenis dels diferents sectors laborals preveu mesures de protecció per a les dones víctimes de violència masclista.
 
"Encara estem treballant molt i en la bona direcció, encara queda camí per recórrer per protegir les dones i aconseguir igualtat real", ha valorat la secretària de la Dona i de Polítiques Sanitàries de CCOO a Catalunya, Rosa Bofill, que ha recordat que l'assetjament sexual és encara una realitat massa amagada en la societat actual.
 
Ha assenyalat que la discriminació per raó de sexe "no és una cosa nova, però amb la crisi s'està incrementant", i ha afirmat que amb la nova reforma laboral són moltes les dones embarassades i amb fills que estan sent acomiadades.
 
Segons Bofill, la crisi ha comportat la destrucció massiva d'ocupació, però a l'hora d'establir mesures per revertir la situació s'ha posat èmfasi públic i polític principalment pel que fa a la mà d'obra masculina.
 
"Les actuacions del Govern han anat encaminades a retallar serveis bàsics com la salut, l'educació i la dependència, sectors on l'ocupació està molt feminitzat", ha valorat, recordant que la crisi està afectant especialment les dones.
 
Això fa que, segons ha explicat Bofill, s'hagi disparat un 29% les dones que retiren les denúncies per violència masclista: "Cada vegada es veuen més desprotegides i moltes d'elles no es veuen capaços de mantenir-se per si soles ni de garantir un suport per als seus fills ".
 
A més, ha recordat que amb les noves taxes judicials ara les dones també han de costejar els divorcis, un procés que "veuen impossible d'afrontar i els fa molt difícil la supervivència després de la separació de la parella".

RETALLS A ENTITATS

Ha assegurat que la Generalitat encara no ha pagat moltes subvencions corresponents a 2011 a entitats de lluita contra la violència masclista, i deu encara tot el 2012, i ha assegurat que algunes d'elles han hagut de tancar. 
"Aquestes associacions cobreixen les deficiències de l'administració i si no se les ajuda s'està perjudicant molt les víctimes", ha recordat Bofill, que ha reclamat més inversió en estudis, campanyes de publicitat i educació en els valors d'igualtat.