6.12.12

Avui treballem

Avui no és festa. Avui treballem. Els que considerem que no es pot commemorar una constitució que s'està utilitzant contra el desenvolupament democràtic i la diversitat avui treballem. I més si considerem que aquesta Constitució ha deixat de ser la de tots. És la d'un Estat que ha mostrat que no vol ser el dels catalans.

Com diu un paràgraf de l'editorial de la Fundació CatDem: La Constitució és el “refugi legal i reial” per oposar-se a la realitat catalana i esborrar-la. Una Constitució aprovada fa més de tres dècades, amb els militars condicionant-la, és un mur per contenir les aspiracions democràtiques dels catalans. L'adaptació als canvis hauria de ser una pràctica habitual de normalitat democràtica, sobretot en un text marc que no va acabar de resoldre l'articulació del pluralisme i la diversitat plurinacional de l'estat. Quan aquesta adaptació no es fa, qualsevol Constitució “detallista” deixa de garantir els drets i llibertats civils i passa a ser una rèmora del passat. Que el president Mas hagi decidit no participar, per segon any consecutiu, en els actes de commemoració que organitzen les institucions de l'estat és normal. Més encara quan el govern del PP està decidit a “espanyolitzar” Catalunya a peu i a cavall. Lluny d'encarnar l'esperit de la Transició, avui dia aquesta Constitució és un llast en el camí sobiranista que va triar majoritàriament el poble català el passat 25-N. Per tant, el 6 de desembre no tenim res a celebrar, més enllà de passar un bon dia de festa. 

Artur Mas fa boicot a la Constitució espanyol. "Ni el president de la Generalitat, Artur Mas, ni cap membre del Govern assistirà als actes oficials de la Constitució a Madrid, no està a cap agenda oficial". Amb aquesta contundència, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha informat aquest migdia que la Generalitat no participarà en cap de les celebracions oficials el proper dijous, 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola.

Necessitem una reforma constitucional

Diego López Garrido (El País)
05 de desembre de 2012
Tipologia: Article
La UE, la crisi, la immigració i la fallida del model d’encaix de Catalunya fan pensar que cal reformar la Constitució per garantir més estabilitat i cohesió social. Recordem que la reforma constitucional és una de les eines de cohesió vitals de les societats democràtiques avançades.

Espanya i Catalunya, refundant-se

Suso de Toro (La Vanguardia)
04 de novembre de 2012
Tipologia: Article
Els catalans mantenen un debat intern cívic, si tots senten que en formen part, i tot demòcrata ho ha de respectar. Espanya i Catalunya estan en crisi, s’hauran de refundar i refundar les seves relacions. El que és trist és veure el franquisme embolicar-se en la bandera constitucional.