11.12.12

XX Premis Voluntariat

Enguany han resultat guanyadors el Casal dels Infants, la Fundació Servei Solidari per la Inclusió Social, Creu Roja Catalunya i Plataforma per la Llengua

L’entrega dels guardons s’ha fet durant l’acte de commemoració del Dia Internacional del Voluntariat, que celebren conjuntament la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació Catalana de Voluntariat Social
 
El conseller en funcions de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presidit aquesta tarda la celebració del Dia Internacional del Voluntariat que organitzen conjuntament la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació Catalana de Voluntariat Social.
 
En el decurs de l’acte s’han lliurat els XX Premis Voluntariat que convoca el Departament de Benestar Social i Família. Aquests guardons, dotats amb 32.000 euros, presenten quatre modalitats: projectes en l’àmbit nacional, projectes en l’àmbit local i comarcal, premi per votació popular i el Premi Eliseu Colomer, que distingeix les activitats de voluntariat dutes a terme per persones majors de 60 anys.
 
El jurat, format pel conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries; la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera; el subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Marc Viñas; la presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina; representants d’entitats premiades en l’edició de 2011 (Associació d’Amputats Sant Jordi, Associació de Joves per la Igualtat i la Solidaritat i Fundació Marianao) i una representant del Centre Francesc Palau, ha emès el veredicte següent:
 
Àmbit nacional (12.000 €): El Casal dels Infants amb el projecte “Persones per persones”.
 
Aquesta iniciativa promou un nou model de voluntariat més dinàmic i compromès amb la tasca de l’entitat. Parteix de la idea que el voluntariat esdevé un agent actiu de canvi si és conscient de la transcendència de la seva implicació. Aquesta qualitat del voluntariat és possible si es fa un bon treball d’acollida, seguiment i formació de voluntaris i s’aconsegueixen equips complementaris entre contractats i voluntaris, dinamitzats per professionals que poden motivar-los, escoltar-los i acompanyar-los al tipus de feina més adequada al seu perfil.
Àmbit local / comarcal (8.000 €): Fundació Privada Servei Solidari per la Inclusió Social pel projecte “Voluntariat, agent de canvi social”.
 
El programa promou la sensibilització, mitjançant el voluntariat, per contribuir al canvi social. Aquest objectiu s’assoleix a través de sistematitzar un procés de gestió del voluntariat; desenvolupar accions d’acollida, formatives i de seguiment; consolidar una xarxa de contactes per a les accions de sensibilització i la prescripció de voluntaris, i oferir un reconeixement del voluntariat.
 
El projecte defineix també les etapes de la gestió del voluntariat: necessitat d’un perfil de voluntari a la Fundació, procés de captació, selecció, acollida i incorporació a l’equip, seguiment i acompanyament i la fase final d’acomiadament, quan la persona voluntària deixa l’entitat.
 
Premi Eliseu Colomer (6.000 €), a les activitats de voluntariat dutes a terme per persones majors de 60 anys: Creu Roja Catalunya pel “Projecte Intergeneracional”.
 
El grup de voluntaris de més de 60 anys de l’assemblea local de Creu Roja a Manresa promou espais de trobada on persones grans del municipi comparteixen els seus coneixements i vivències amb infants i joves.
 
Aquests grups de conversa els formen usuaris i usuàries del Servei de Teleassistència i Servei d’Atenció Domiciliària, que expliquen a infants i adolescents temes que ells coneixen i que poden ser del seu interès (com se celebraven abans les festes, com van viure la guerra i la postguerra...).
 
D’altra banda, el Premi de votació popular, dotat amb 6.000 €ha estat pel el projecte “En català, jugues? Voluntariat pels drets lingüístics i socials de l'infant” de Plataforma per la llengua. L’entitat ha celebrat diverses activitats dinamitzades per persones voluntàries, per promocionar el joc i la joguina en català i els drets dels infants. Hi participen activament persones nouvingudes, especialment en les activitats de la festa del joc i la joguina en català, per mostrar als infants la diversitat com a factor de riquesa social i el paper del català com a eix vertebrador i punt de trobada. Es pretén, entre d’altres objectius, fomentar la cohesió social i la igualtat d’oportunitats a través del català i el treball dels valors del voluntariat i promoure els drets dels infants i el joc i la joguina en català.
 
Durant l’acte, la formació catalana The Gospel Viu Choir ha interpretat el Poema als Voluntaris. El Departament de Benestar Social i Família ha repartit entre els assistents un CD amb aquest poema de Miquel Martí i Pol, musicat per Moisès Sala.