16.12.12

La iniciativa de Piris amb els desnonats aconsegueix el miracle dels pans i els peixos

(Jordi Llisterri –CR) Si ja era un fet singular la participació del bisbe de Joan Piris en una reunió de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca de Lleida (PAH) de la setmana passada, encara va cridar més l’atenció la proposta de cedir unes estances buides del Seminari per acollir famílies desnonades.

Piris va arribar als locals de la parròquia que la PAH utilitzen per fer les seves reunions i els va demanar que fessin la seva trobada habitual com si ell no hi fos. Després d’escoltar diversos testimonis explicant les conseqüències personals i l’angoixa que representen els desnonaments pels qui els pateixen, el bisbe de Lleida va plantejar la possibilitat de cedir una part del seminari per solucionar el problema d’habitatge a algunes famílies. Va explicar que era un projecte que s'havia anat estudiant, però que no s'havia realitzat perquè necessitava finançament per arreglar l'edifici. Així, si es trobava algú que es fes càrrec de les obres necessàries el bisbat deixaria gratuïtament les instal·lacions.

En menys d’una setmana, aquesta possibilitat s’està convertint en realitat gràcies a les nombroses propostes de col·laboració. Com en el miracle dels pans i els peixos, el bisbat no para de rebre propostes de persones d’arreu de Catalunya disposades a col·laborar amb el què tenen més a l’abast, encara que sigui poc, per fer-ho possible entre tots. “Respostes positives que ens verifiquen un cop més l’alt nivell de solidaritat de la societat civil, ens omple el cor de joia i ens dóna esperança en els éssers humans”, explica la web del bisbat.

En pocs dies ja tenen quatre arquitectes i un estudiant d’arquitectura que s’han ofert a col·laborar voluntàriament. Molt significatiu el d’un arquitecte a l’atur que prefereix treballar voluntàriament en aquest projecte que quedar-se a casa. També dues constructores s’han interessat per col·laborar i una empresa de pintures s’ha compromès a aportar la pintura i els professionals per pintar les vivendes.
També els han ofert assessorament per trobar fonts de finançament solidaries i alternatives, a més d’ofertes d’ajuda econòmica. Des de la PAH també s’informa que Itzíar González, exregidora de l’Ajuntament de Barcelona, serà l’arquitecta independent que assessorarà en el procés participatiu. També han trobat un periodista voluntari que està ajudant al bisbat a gestionar l’àmpli ressò de la iniciativa en els mitjans de comunicació locals i nacionals, una demanda, que diuen “ens està gairebé desbordant”.

Una altra col·laboració ha arribat del Col·legi Episcopal, on l’equip de 7 professors enginyers tècnics de la branca elèctrica-electrònica ofereixen la seva col·laboració en serveis d’enginyeria i en tasques d’execució de les instal·lacions de les noves vivendes. Això permetrà a l’alumnat qualificat del Col·legi Episcopal fer pràctiques tècniques de forma solidària acompanyats pels seus professors.
Amb tot això, aquest dimarts es constituirà una comissió que durà a terme aquesta iniciativa. Presidida per bisbe de Lleida, Joan Piris, en aquesta comissió hi seran representades Càritas Diocesana i la PAH de Lleida.

Per tot això, des de Lleida diuen està “vivint una experiència sorprenent” i que “entre tots i per al bé de tothom, recordant paraules del nostre bisbe, s’està preparant una obra molt esperançadora amb imaginació, col·laboració gratuïta i aportacions de molts homes i dones il·lusionats”. També expliquen que un dels pilars fonamentals del projecte per cedir l’ala dreta del Seminari per a pisos socials “és la participació ampla i coordinada de moltes persones, empreses i entitats, treballant de manera sinèrgica” i que “quan es confia en les persones les coses milloren i es transformen”.
La iniciativa del bisbat ajudarà a pal·liar el problemes de les persones que han perdut l’habitatge, mentre a Lleida es calcula que hi ha més de 3.000 pisos buits. L’edifici de l’antic seminari, al carrer Canonge Brugulat, acull actualment la seu l’Institut Superior de Ciències Religioses, l’IREL, però hi ha una ala sense ús que és la que el bisbat cedirà per acollir-hi famílies.

Piris també va cedir el mes de març l'antiga seu del seminari d'estiu a Vilaller a la comunitat ortodoxa rumanesa per fer-hi un monestir.


Entrevista a peu de carrer Campanya Persones sense llar. 22.11.2012 from MCS.Bisbat de Lleida on Vimeo.

Font: www.catalunyareligio.cat