28.8.11

Reacció irònica: #perdonporsercatalan


#Cesc demana perdó després que la caverna l'amenacés de mort per lluir una estelada: #Cescmuerte va ser trending tòpic a Espanya.

Donarem algunes pistes, especialment a les persones que observen aquest espectacles des de la llunyania per a ajudar a interpretar el que sembla una mica surrealista.



Fa dos dies publicàvem un article sobre la rivalitat Barça-Madrid on fèiem referència al substrat xenòfob que encara guarda Castella contra els catalans després de cinc-cents anys d'haver-lo començat a promoure amb intencionalitats polítiques. Ningú es pot sorprendre pel fet que des de la caverna mediàtica es llanci un hashtag tant violent com @Cescmuerte pel senzill fet de celebrar una victòria amb una bandera sobiranista.

'Mis compañeros me han dicho q alguien esta ofendido x una bandera q llevaba puesta. Perdon, pensaba q era una bandera catalana como todas'. D'aquesta manera Cesc Fàbregas demanava perdó a través del seu compte de Twitter plegant-se a la pressió exercida des de Madrid i la denominada Central Lechera pel fet d'haver-se penjat a l'esquena una estelada durant la celebració de la Supercopa d'Europa aconseguida a Mònaco. Cesc va disculpar-se per una acció que el propi entrenador del Barça, Josep Guardiola, havia fet en multitud d'ocasions durant les celebracions del Dream Team quan era jugador o altres companys de vestidor actuals com Víctor Valdés han fet en més d'una celebració sense disculpar-se.

La xarxa reacciona a les disculpes de Cesc amb ironia: #perdonporsercatalan. L'etiqueta és 'trending topic' estatal i el tema més comentat durant el dia a Catalunya. L'origen són les disculpes de Cesc a Twitter després d'haver celebrat la Supercopa amb l'estelada

Per segona vegada en una setmana, els tuitaires han tornat a convertir entrending topic estatal un hashtag que reclama respecte a Catalunya i als catalans. Després de l'èxit de #jovullvotaradeuespanya, que va arribar a moure's entre els deu temes més comentats a tot el món, aquest dissabte és #perdonporsercatalan, la irònica etiqueta amb què els catalans critiquen que Cesc demanés perdó.


Més: Directe.cat  / El Periódico.cat / El Mundo.es


Què és l'estelada?

La bandera estelada (o simplement estelada) és considerada la bandera que simbolitza la independència de Catalunya o dels Països Catalans, o bé l'Estat català dins la República Federal Espanyola. En tot cas, representa la voluntat de recuperar la sobirania de Catalunya que va ser arrabassada per les tropes de Felip V el 1714. Mentre que la bandera catalana té més de 1.000 anys d'història, la versió estelada existeix des de fa un segle, i la mostra més antiga que se'n conserva és aquest opuscle del 1918:

Simbolitza el comunisme?

En absolut! L'estelada blava va ser la primera estelada que es va dissenyar i durant mig segle va ser l'única. La versió amb l'estel vermell va ser creada pel Front Nacional de Catalunya el 1968 i per Esquerra Catalana dels Treballadors (el primer partit polític catalanista de la Catalunya Nord). Certament l'estel és roig perquè en el seu inici era utilitzada pels marxistes-leninistes. Actualment les dues versions es fan servir gairebé indistintament: després de la caiguda del bloc comunista a Europa, l'estel roig ha anat perdent irreversiblement el seu significat original que l'identificava a les esquerres. Actualment l'estelada amb estel roig es fa servir simplement com a versió simplificada de l'estelada amb un esquema cromàtic que coincideix amb els colors tradicionals catalans. Per tant, menteixen intencionadament els que divulguen que Cesc ha lluït una bandera comunista.

És anticonstitucional?

Una bandera és anticonstitucional si va contra drets constitucionals (vida, igualtat, llibertat). L'estelada com a bandera no atempta contra cap dret constitucional ni altera l'ordre públic. A més, el sobiranisme català és de base pacífica i profundament democràtic. Sols cal veure la recent onada de consultes populars sobre la independència i intencions significatives com l'obertura de les votacions a totes les persones immigrants. En tot cas, la bandera que sí que és inconstitucional és l'espanyola amb l'àliga que representa l'antic règim dictatorial, i que és fàcil d'observar entre els seguidors del Reial Madrid sense que la policia espanyola detingui els qui la llueixen. En un país democràtic com Alemanya seria impensable que algú pogués lluir la bandera nazi en un estadi de futbol!

És fer política?

La presència de la bandera estelada està normalitzada en la vida pública catalana i no suposa cap ofensa per a ningú sinó senzillament la manifestació d'un sentiment de base molt àmplia. Fins i tot persones que no són manifestament independentistes la fan servir com a manera de mostrar el seu malestar pel maltracte que rep Catalunya, tant a nivell polític, fiscal, lingüístic i nacional. D'altra banda, cal fer notar que l'ús abusiu de banderes espanyoles en partits de la lliga estatal (Santiago Bernabeu especialment) té una voluntat indiscutiblement política per a mostrar el domini de l'Estat espanyol sobre Catalunya. Altrament no tindria cap sentit que s'hi vegin més banderes espanyoles que madridistes en un partit contra el Barça. Aleshores, la bandera estelada actua com a bandera sobiranista de la mateixa manera que la bandera espanyola actua com a bandera unionista, les dues amb el mateix contingut polític, sols que la primera reclama que el poble català decideixi democràticament i la segona nega aquesta possibilitat democràtica. Per tant, tot és política però amb un perfil ètic i democràtic força contraposat.

Article publicat a Jornal.cat

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No es tracta d'èsser català o no. Es tracta de ser un separatista i un feixista com aquells dels que tan parleu.
El mateix respecte que demaneu dels castellans als catalans es el mateix que es perd de manera inversa. Quan desde aquí, i sobretot desde articles com aquest es critica a Madrid i a la resta del REGNAT ESPANYOL, es parla de "Caverna mediática" i es menysprea qualsevol acte o paraula per part dels qui es evident que no es poden sentir catalans, l'únic que feu es encendre molt més la flama.

Per demanar respecte el primer que s'ha de fer es RESPECTAR, i d'aixó gent com vosaltres en teniu ben poc.

Paraules d'un espanyol molt català o d'un català molt espanyol. I mentre seguiu amb banderes preconstitucionals, no us queixeu quan veieu banderes amb ocells etc.

Josep Maria Canyelles ha dit...

No entenc la vinculació que feu entre separatista i feixista. La podeu aclarir? El moviment sobiranista, a Catalunya, és de base profundament democràtica, i el nacionalisme de base profundament humanista.

No voldria encendre cap flama. Precisament, a l'article sobre el Barça-Madrid aposto per posar-hi seny. Ara, el que sí que faig és situar el que està passant en clau històrica. Si no entenem que parlem d'odis generats intencionadament fa 500 anys no podem entendre ni superar res. I crec que parlo amb respecte envers els dos pobles. El que és irrefutable és que l'odi es va generar a una banda contra l'altra.

I finalment, parleu de banderes preconstitucionals. A qué us referiu? Qualsevol opció ideològica pot tenir una bandera i això no es pot catalogar respecte a la seva constitucionalitat o no! Una altra cosa són les banderes que atempten contra valors democràtics, com la de l'ocellot. Seria bo no parlar en va de la Constitució i aplicar-la al que toca.