23.8.11

Finalment arribaran els cromos digitals

A partir de la tardor una empresa catalana treu al mercat els cromos digitals. La col·lecció començarà a través de Facebook o Twitter, on s'aconseguiran cromos digitals de forma gratuïta. Els paquets de cromos es compraran a través de missatges de mòbil

La idea és de l'empresa TOTFAN Game, una plataforma de jocs i xarxa social en línia per a fans, però amb l’esperit de convertir-se, de facto, en l’estàndard del col·leccionisme digital. Per mitjà del TOTFAN Àlbum volen proveir d’una eina de col·leccionisme els natius digitals. En la seva presentació afirmen que   practiquen la responsabilitat social corporativa, no només respectant les principals responsabilitats ètiques de l’empresa, sinó també digitalitzant el procés productiu de cromos físics, per ajudar d’aquesta manera el medi ambient, o limitant la despesa mensual per usuari.

Segurament la proposta rebrà crítiques dels puristes dels cromos de tota la vida, però cal saludar l'esperit d'RSE que presenten, alhora que esperem que demostrin que lluitar contra el món digital és una batalla perduda.

En ocasions hem parlat de com la cultura popular i tradicional també s'ha d'anar adaptant als nous temps (sostenibilitat, responsabilitat social, ètica...), i el col·leccionisme no en pot quedar al marge. Pensem també en algunes campanyes de col·leccionisme centrades en elements naturals com insectes. Hi ha un cas d'anàlisi desenvolupat per SEKN que es refereix a les papallones de Costa Rica: al juliol de 2007 el fundador i propietari de Costa Rica Subministraments entomològica (CRES), ha de decidir si accepta una oferta d'RBA, l'empresa de publicacions amb seu a Barcelona (Catalunya), per vendre papallones muntades com a part de "RBA col·leccionables. És evident que cada cop més, aquests són elements de reflexió per a les empreses, ja en siguin promotores o subministradores.

Per tal d'integrar tots els nivells de cultura digital dins el seu negoci, Totfan Games també ha pensat en els "immigrants digitals", aquells als quals els agrada poder comptar amb l'àlbum físic. Una vegada "enganxat" l'últim cromo virtual, el col·leccionista podrà imprimir-los tots en paper i tenir-lo entre les mans amb un cost addicional. Si no, es poden conformar amb el pdf. De moment la plataforma funciona via web i iPad i estan desenvolupant aplicacions per a mòbils amb sistema android i iPhones. Aquests emprenedors estan a punt de finalitzar la seva primera ronda de finançament, que entre capital privat i públic rondarà el mig milió d'euros. 

2 comentaris:

Pablo ha dit...

Con todo el respeto a Totfan, ya existen los cromos digitales desde hace mucho tiempo y funcionando, por ejemplo Tokenzone, y en España Stampii lleva ya 3 colecciones en marcha muy curradas.

Josep Maria Canyelles ha dit...

Gracias por tu aclaración!