28.8.11

Thomas Steitz, premi Nobel: "Moltes farmacèutiques tanquen les seves investigacions sobre antibiòtics perquè curen a la gent"

L'investigador nord-americà denuncia que els laboratoris només investiguen en medicaments que sigui necessari prendre durant "tota la vida"

Madrid. (Efe) .- El premi Nobel de Química de 2009 Thomas Steitz (EUA) ha denunciat aquest divendres que els laboratoris farmacèutics no inverteixen en investigar en antibiòtics, que puguin curar definitivament, sinó que prefereixen centrar el negoci en medicaments que sigui necessari prendre durant "tota la vida".

El Premi Nobel de Química, Thomas A. Steitz, les investigacions han aportat claredat sobre la química de la unió dels antibiòtics i els ribosomes i les mutacions que provoquen resistències a aquests fàrmacs Efe / Bernardo Rodriguez

"Moltes de les grans farmacèutiques han tancat les investigacions sobre antibiòtics perquè curen a la gent i el que aquestes empreses volen és un fàrmac que calgui prendre tota la vida. Puc sonar cínic, però les farmacèutiques no volen que la gent es curi", ha emfatitzat.

Investigador de l'Institut Mèdic Howard Hughes de la Universitat nord-americana de Yale, Steitz assisteix a Madrid al Congrés Internacional de Cristal·lografia (estudi de l'estructura ordenada dels àtoms en els cristalls de la natura).

En el cas de la tuberculosi, Steitz ha esbrinat el funcionament que hauria de seguir un nou antibiòtic per combatre soques resistents a aquesta malaltia, que sorgeixen sobretot al sud d'Àfrica.

El desenvolupament d'aquest medicament necessita una gran inversió econòmica i la col·laboració d'una farmacèutica per avançar en la investigació, ha comentat en roda de premsa. "Ens resulta molt difícil trobar una farmacèutica que vulgui treballar amb nosaltres, perquè per a aquestes empreses vendre antibiòtics en països com Sud-àfrica no genera prou feines diners i prefereixen-ha lamentat-invertir en medicaments per a tota la vida".

De moment, segons Steitz, aquests nous antibiòtics són "només un somni, una esperança, fins que algú estigui disposat a finançar el treball".

Steitz, Enrique Gutiérrez-Pobla i Martín M. Ripoll, ambdós del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han fet una crida a que els països inverteixin més en ciència. En el cas dels antibiòtics, la resistència dels bacteris a ells farà necessari continuar investigant "indefinidament".

Steitz ha aconseguit revelar com funciona el ribosoma, la part de la cèl·lula encarregada de fabricar proteïnes a partir dels aminoàcids, cosa que el va fer mereixedor del Nobel al costat dels seus companys Ada E. Yonath i Venkatraman Ramakrishnan.

Aquest descobriment ha obert una nova línia de recerca en antibiòtics, en conèixer el mecanisme pel qual els bacteris s'hi tornen resistents.

Les seves investigacions se centren ara a determinar les regions del ribosoma cap a les quals dirigir i fixar els antibiòtics, és a dir els "punts de la diana" en què el medicament seria més eficaç.

En l'actualitat, a més de la tuberculosi, el laboratori de Steitz treballa en diversos compostos per combatre soques resistents de la pneumònia o l'estafilococ auri resistent a la meticilina, que causa més morts que el VIH en alguns països com els EUA.