9.12.10

Complementant la reflexió sobre els controladors

Fa uns dies vam escriure un article sobre la vaga salvatge dels controladors aeris: Que bé que viu el controla d'or. Una de les preguntes que ens hi fèiem era sobre com s'havia fet la selecció d'aquestes persones. Acabo de sentir un advocat a TV3 afirmant els privilegis d'aquest col·lectiu eren tals que disposaven de la capacitat d'acabar condicionant la selecció de les persones a incorporar-se, de manera que hi ha bastants familiars.

Al costat d'aquesta dada -no prou corroborada- però que ens predisposa encara més negativament envers els privilegis d'aquests professionals, també volem mostrar que l'actuació de govern no ha estat exemplar en les formes al llarg d'aquests mesos, si bé no és fàcil acabar amb uns privilegis injustos:

Fa uns mesos el Ministeri decretar un canvi en les hores totals de treball dels controladors per reduir el nombre d'hores extres, imposant un augment substancial de les hores totals anuals que s'havien de treballar (la veritat és que feien molt poques, això sí, treballant per torns nits, festius, ...). Però arribat desembre, força controladors ja han fet el nou total imposat, per tant, si segueixen treballant haurien de cobrar hores extres. Davant d'això, el Ministeri publica un decret en el qual no es reconeixen com a hores treballades les corresponents a prestacions per malaltia, paternitat, etc ....D'aquesta manera s'evita el pagament d'hores extres.
Ara bé, hi ha un altre element que s'ha posat damunt la taula, i és que la ministra de Defensa ja va alertar l'exèrcit divendres al matí sobre la possibilitat de mobilització, segons ha declarat ella mateixa. És a dir, que divendres al matí, el govern aprovava el Decret amb plena consciència -i segurament intencionalitat- de les conseqüències.

No cal dir que davant la mala pràctica mostrada per un col·lectiu privilegiat, la nostra complicitat està amb el govern, però amb aquesta nova informació cal fer un matís. I explicaré el que vull dir amb una anècdota que em ve al cap:

Fa uns dies, un inspector de policia m'explicava que hi ha ciutadans que es queixen perquè no la policia no fa cap persecució amb cotxe d'un delinqüent que s'escapa. Amb bon criteri, considerava que tots estem molt influïts per les pel·lícules americanes però que aquelles operacions aquí no es poden fer perquè aquí avantposem la seguretat de la resta de vianants a la captura de lladre.

El lligam amb el tema que ens ocupa és ben clar. És clar que a la majoria de la població ens venia de gust veure com el govern aixafava els privilegis d'una colla de desconsiderats. Però el govern no pot preparar-los la trampa sabent que causarà danys col·laterals. I em sembla que la lleugeresa amb què la ministra ha dit la veritat ha revelat que el govern té una responsabilitat en aquests danys col·laterals. Els controladors en són els principals responsables per actituds improcedents, i innocents! Però el govern per haver optat per l'emboscada.