8.12.10

El nacionalisme de Telecinco arriba al paroxisme

Novament hem de formular una crítica a la cadena televisiva Telecinco per les seves males pràctiques en matèria de respecte a la diversitat. En aquest cas, la seva aversió genètica envers Catalunya fa impossible que puguin donar una informació precisa a la seva audiència i que l'hagin de trampejar i ocultar sense posar-se vermells.

Es tracta senzillament d'una informació de caràcter esportiu. Si no fos per la trajectòria d'aquesta emissora, algú podria pensar que tracta d'una curiosa manca de neutralitat en la informació esportiva, però és molt més que això. Telecinco és una organització amb política nacionalista impròpia d'una empresa. Les seves accions destil·len voluntat de generar incomprensió, sentiment de superioritat, ànsies d'ofec de les realitats nacionals que pertorbin el seu mapa mental homogeni.

Per sort, ni representen la realitat ni aconseguiran reduir la realitat a la seva mentalitat estreta. I perillosa, per cert. Tota emissora de televisió fa un servei públic, per privada que sigui. Per mitjà de la concessió, de la regulació i dels òrgans de seguiment, no es pot alliberar l'Estat, com a últim responsable de permetre aquest continu atac fora de sentit. Aquesta vegada és un anècdota tan ridícula que no sabríem dir si fa riure o fa pena. El que no fa riure no pena és tota la intencionalitat que destil·la la ideologia política de la corporació.

Las palabras prohibidas
Telecinco, de vergüenza ajena a la hora de informar del podio culé en el Balón de Oro
Mònica Planas. Periodista. 08/12/2010
¿Se imaginan tener que dar la noticia de los tres jugadores del Barça como candidatos al Balón de Oro sin poder decir, ni una sola vez la palabra 'Barça' o 'Barcelona'? Pues no es imposible. El reto consiguieron superarlo en Informativos Telecinco el lunes al mediodía. Ni en el sumario ni en la noticia, ni David Cantero, ni Ramón Fuentes, pronunciaron estas dos palabras. "Fútbol español", "Uno de los nuestros", "Pleno absoluto de nuestra Liga"… fueron los eufemismos que usaron para no comentar, en ningún momento, la excepcionalidad de que, por primera vez, un club de la Liga española conseguía que tres de sus jugadores optaran al Balón de Oro. Enhorabuena a Ramón Fuentes. A esto se le llama honestidad profesional y rigor periodístico. [llegiu article sencer al Mundo Deportivo]
Altres referències anteriors a les males pràctiques d'aquesta empresa:

PD: posem-hi també una mica d'humor amb aquesta notícia irònica que ens fan arribar: Telecinco emite por error ocho segundos de un documental