17.12.10

La política de gran velocitat del govern espanyol desfigura el país

Escric des del tren, l'Euromed. En concret, em trobo en el trajecte des d'Alacant a Barcelona, tot just a punt d'entrar a València. Aprofito un viatge tant llarg per llegir alguns diaris electrònics, i em trobo que a Vilaweb parlen precisament de com la política de gran velocitat del govern espanyol desfigura el país. Es refereix a la posada en marxa de l'Alta velocitat Madrid-València en el marc d'un desplegament amb intencionalitat política i que es basa en la mentalitat radial. No puc vèncer la temptació de reproduir la notícia, que conté un mapa figurat de com les distàncies alteren el mapa real.

La política de gran velocitat del govern espanyol desfigura el país
Aquest cap de setmana entren en funcionament dues línies noves de TGV. L’una uneix Figueres i Perpinyà i París; l’altra València amb Madrid.


Demà començarà a funcionar el TGV entre València i Madrid i, demà passat, entre Figueres i Perpinyà i París. La nova línia entre València i Madrid demostra, una vegada més, que el govern espanyol torpedina el corredor mediterrani i abona la radialitat de l'estat. I això quan s'ha de decidir la proposta de la UE de comunicar la península amb el nord d'Europa i per molt que institucions i empresaris catalans reclamin amb fermesa el corredor mediterrani.
La radialitat per la qual aposta l'executiu espanyol queda palesa en els mapes que acompanyen aquesta notícia, i on es veu la distància real en quilòmetres entre les principals ciutats del país i la distància en hores de viatge en TGV.
La línia València - Madrid tindrà trenta trens, quinze en cada sentit, amb una oferta diària de 10.950 places. Els trens directes, onze en cada sentit, trigaran una hora i 35 minuts a completar el trajecte, de gairebé 400 km (aniran a una velocitat màxima de 300 km/h). El preu del bitllet serà de 79,80 euros.
Pel que fa a la línia Figueres - París, coberta per la companyia francesa SNCF, es farà encara no en cinc hores i mitja, amb escala a Perpinyà (Rosselló) i a les ciutats occitanes de Narbona, Montpeller i Nimes. Hi haurà dos trens en cada sentit: la sortida de Figueres serà a les 11.06 i a les 15.02; la de París, a les 7.20 i a les 15.20.
La inauguració de les dues línies de TGV arriba justament en un moment en què s'ha de decidir quina és l'aposta de la Unió Europea per a comunicar la península i el nord d'Europa i en què és en joc el corredor medterrani. Un corredor que fa temps que és demandant per les institucions del país i un gran nombre d'empreses, però que depèn de l'aposta que en faci el govern espanyol. I tal com es demostra, el govern espanyol no sembla tenir cap intenció de promoure el corredor mediterrani. En aquest sentit es pronunciava fa uns dies el geògraf Joan Becat, que recordava que l'executiu espanyol havia fins i tot combatut el corredor. [Font: vilaweb.cat]


Notícia anterior relacionada: 3.12.10 L'Arc Mediterrani desembarca a Brussel·lesClam a Brussel·les pel corredor mediterrani