7.11.08

Només 120 indústries acumulen el 36% de les emissions de CO2

El País informa de l'informe presentat ahir per Comissions Obreres (CCOO) sobre les emissions a Espanya. El document desglossa les emissions per Comunitats Autònomes en 2007 i mostra que cap compleix amb Kyoto:

La Rioja és la comunitat on més han pujat (ara emet un 128,3% més que el 1990), seguida de Múrcia (98,9%), Canàries (95,2%), Andalusia ( 85,3%) i el País Valencià (84,9%), segons destaca l'Informe 'Les emissions de gasos d'hivernacle per Comunitats Autònomes a Espanya el 2007'.

Les emissions per CAs permeten diferents lectures, segons explica José Santamarta, autor de l'informe, i que va ser assessor del Ministeri de Medi Ambient fins al març passat.

Les Comunitats amb més emissions per càpita són aquelles en què es produeix l'electricitat, com Astúries, Aragó o Navarra, encara que això no signifiqui que s'hi consumeixi allà. Per contra, comunitats com Madrid se situen a la cua de la llista d'emissions per habitant, a causa que no té instal·lacions de producció d'electricitat.

El coordinador de Medi Ambient de CCOO, Fernando Rodrigo, ha assenyalat que les comunitats tenen competències en matèria com urbanisme i transport i que han de col·laborar amb el Govern per a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

L'Estat espanyol emet un 52% més que el 1990 i és el país industrialitzat que més s'allunya de Kyoto (que només li permet augmentar les emissions un 15% el 2012).

Santamarta ha criticat l'opacitat del Govern amb aquestes dades. I ha destacat que la prioritat hauria de ser centrar-se a reduir les emissions en les 120 indústries més contaminants (tèrmiques de carbó, centrals de gas, refineries de petroli, cimenteres, siderúrgia ...) abans d'actuar "sobre cadascun dels 45 milions de ciutadans ".