12.12.12

El govern valencià hauria de reparar el mal causat


Revés judicial al Govern valencià pel tancament de TV3. Una sentència del Suprem deixa sense efecte les sancions a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les prohibicions d'emissió del senyal de TV3 al País Valencià.

Madrid (ACN).- El Tribunal Suprem ha estimat el recurs d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i anul·la la resolució del govern valencià que obligava a tancar les emissions de TV3 i imposava una sanció de 300.000 euros. L'alt tribunal considera que és l'Estat i no el govern del País Valencià qui és competent per controlar i sancionar l'ús del domini públic radioelèctric. Una sentència del 2008 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va desestimar el recurs interposat per ACPV contra la Generalitat valenciana, que va avalar el tancament de les emissions televisives i va mantenir la multa a l'associació.
Esperem que la sentència suposi la fi d'una censura, d'un atac a la llibertat d'expressió i d'un atac a la  llengua pròpia absolutament fora de lloc. De fet, caldria exigir que reparin el mal causat. En tot cas, el que seria necessari és que immediatament es faci efectiva la reciprocitat de les emissions entre Canal 9 i TV3. 
I el problema és que el govern valencià mira de trobar noves excuses per a saltar-se la sentència. Com la d'exigir que TV3 usi l'expressió Comunitat Valenciana en lloc de l'habitual de País Valencià. Com diu la wikipèdia, existeix una situació confusa del terme País Valencià, que resta com una denominació legal sense reconeixement oficial, en ser esmentat al preàmbul de l'Estatut però no al cos de l'articulat.
Efectivament, al preàmbul de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià es diu: 
La Comunitat Valenciana va sorgir com a conseqüència de la manifestació de la voluntat autonòmica del poble de les províncies valencianes, després de l’etapa preautonòmica, a la qual va accedir en virtut del Reial Decret Llei 10/1978, de creació del Consell del País Valencià. 

Aprovada la Constitució Espanyola, va ser, en el seu marc, on la tradició valenciana provinent de l’històric Regne de València es va trobar amb la concepció moderna del País Valencià i va donar origen a l’autonomia valenciana, com a integradora dels dos corrents d’opinió que emmarquen tot allò que és valencià en un concepte cultural propi en l’estricte marc geogràfic que abasta.
Sembla absurd que vulguen negar que es faci servir també l'expressió més normal i recollida a l'Estatut. Catalunya podria demanar-los que als seus informatius facin servir l'expressió nació catalana, recollint el preàmbul del nostre Estatut, però seria absurd entrar un joc, que tot el que pretén és evitar la reciprocitat. I és que la reciprocitat posa sobre la taula una evidència: digueu-ne com vulgueu, però parlem la mateixa llengua!
 
Nota: Responsabilitat Global va donar suport a la iniciativa TV sense fronteres.
Altres reflexions anteriors publicades sobre aquest tema: