23.2.10

Suport a TV Sense Fronteres

Amb aquest apunt en el bloc ens sumem al Dia Internacional de la Llengua Materna, que se celebra cada 21 de febrer

41 diaris i dues associacions de premsa fan avui un editorial conjunt a favor de la iniciativa legislativa popular, que ja ha aconseguit 400.000 signatures

Responsabilitat Global se suma a aquest repte publicant l'editorial, després d'haver tractat aquest repte anteriorment: Campanya per una Televisió sense Fronteres


41 diaris i amb les entitats Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), publiquen avui un editorial comú amb què dona suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres.

Amb aquesta acció, les capçaleres que prenen part en aquesta acció conjunta volen mostrar el seu suport inequívoc a una iniciativa que, des de l’estiu de l’any passat, tira endavant gràcies a l’empenta de l’entitat Acció Cultural del País Valencià (ACPV), de les entitats que li donen suport en aquesta iniciativa i de totes les persones que hi han signat a favor i que ajuden a incrementar la quantitat de signatures recollides.

La ILP TV Sense Fronteres té com a objectiu dur al Congrés de Diputats el debat sobre la presència de les emissions de Televisió de Catalunya al País Valencià, com a estendard, tot i que la ILP, que compta amb el suport dels expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall, té un abast superior.

El text de la iniciativa legislativa proposa als diputats un text legal que ha estat mesurat i contrastat, que pugna per l’abolició de les fronteres i que, conseqüentment, promou la lliure circulació de les cultures en tots els territoris que els són propis.

La materialització de la ILP –la recollida de signatures– manté un bon ritme: l’entitat promotora va fer saber la setmana passada que ja compta amb 400.000 de les 500.000 signatures que es necessiten per generar el debat parlamentari del text que es proposa.

La ILP disposa ara dels mesos de març, abril i maig per a la recollida de les 100.000 signatures que falten, cosa que fa pensar els organitzadors que la iniciativa serà exitosa.

EDITORIAL CONJUNT:
Fem-ho possible: per TV3 i la llengua catalana

El passat 2 de febrer el Parlament de Catalunya va aprovar una declaració d’adhesió a la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres amb els vots favorables de CiU, PSC, ERC, ICV i PP. En la declaració, s’afirmava que “es tracta d’una iniciativa legislativa que respon a la necessitat d’adaptar el marc legislatiu vigent als canvis tecnològics i d’emissió i distribució de continguts comunicatius que s’estan produint al conjunt de l’Estat espanyol” i que l’acord es prenia “valorant la conveniència que l’Estat intervingui legislativament per garantir amb caràcter general i estable, i amb condicions tècniques i d’intercanvi equiparables, el compliment dels objectius de protecció de les llengües oficials, regionals o minoritàries en la implementació final de la televisió digital”.

L’argumentació no pot ser més clara, i amb la seva declaració el Parlament s’afegeix al cada vegada més unànime consens entorn d’aquesta iniciativa impulsada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Pocs dies abans van ser els rectors de les 20 universitats membres del Consell General de la Xarxa Vives els que aprovaven l’adhesió a la mateixa ILP, com també ho han fet tots els sindicats de tots els territoris dels Països Catalans, els partits polítics i les principals entitats i associacions, des de la Federació Llull (que reuneix Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i la mateixa Acció Cultural) al FC Barcelona. Tots units per un mateix objectiu: fer possible la legalització de les emissions de TV3 al País Valencià i el reconeixement del marc nacional de comunicació.

Però una ILP implica molt més que una sèrie d’adhesions i declaracions favorables més o menys entusiastes: implica, concretament, en aquest cas, la necessitat d’aplegar 500.000 signatures vàlides de ciutadans majors d’edat. I és en aquest punt que s’ha de concretar tot aquell consens: perquè el futur del català (que ens afecta al conjunt de la comunitat lingüística) passa, en el segle XXI, molt particularment perquè sigui possible crear el que s’ha anomenat “un marc nacional de comunicació”.

Per això, i afegint-nos al consens articulat al voltant de la declaració del Parlament de Catalunya, diversos mitjans, entre ells l’AVUI i El Punt, hem acordat de publicar aquest editorial conjunt com una crida a la ciutadania perquè estigui a l’altura del repte i col·labori activament en la recollida de signatures –que ja està en el seu tram final– per fer possible un pas endavant. Per TV3 i per la llengua catalana.

PD: Les universitats de tot l'Estat s'adhereixen a la ILP de TV3 (Publicat a EL PUNT -01-03-2010)
ACPV destaca «l'excepcionalitat» del pas fet per la Conferència de Rectors
L'Assemblea General de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va aprovar el passat 2 de febrer, amb el vot positiu de tots els rectors, la seua adhesió a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió Sense Fronteres per TV3 al País Valencià. Pel que fa al món acadèmic, primer va ser la Xarxa Vives d'Universitats —que agrupa totes les universitats valencianes, catalanes i balears— i ara ha estat l'Assemblea Universitats Espanyoles (CRUE). «La notícia és sens dubte excepcional, ja que la CRUE no sol aprovar pronunciaments ni adhesions semblants», destaquen els promotors de la iniciativa (ACPV) en un comunicat.