16.10.10

Masies amb llum pròpia

Diari de Girona
Després de la nevada

Les fonts d'energia renovables han permès a veïns mantenir el subministrament tot i l'apagada



GIRONA | DDG El temporal de neu ha posat en relleu la vulnerabilitat de la xarxa elèctrica de les comarques de Girona. Milers de persones es van quedar sense llum el dia 8 de març, i moltes d'elles no la van aconseguir recuperar set, vuit o nou dies després. Alguns, però, no van perdre en cap moment el subministrament elèctric. Són casos molt minoritaris. No obstant, la seva experiència ha demostrat que hi ha d'altres fonts d'energia que ni les inclemències meteorològiques són capces de fer ballar.

Es tracta del Mas Roig de Llagostera, que s'alimenta a través d'una font autònoma solar (FSA). Una masia-laboratori que, al bell mig de l'apagada elèctrica, no va patir cap tipus d'alteració en el subministrament energètic. El cert és que mentre gran part de les comarques de la Selva, Baix Empordà i Gironès eren a les fosques, el propietari d'aquest mas, en Francesc Sureda, explica que va poder mantenir els aliments congelats, calefacció, il·luminació, aigua, i tenir conectats ordinadors i electrodomèstics.

I és que Mas Roig genera l'energia necessària de manera local basant-se en la tecnologia FSA desenvolupada per WATTPIC Energia Intel·ligent, que combina diferents fonts de subministrament (solar, eòlica, cogeneració) i un sistema actiu de gestió de la demanda.

"Es demostra de nou com la producció d'electricitat pot fer-se de manera diferent si el consumidor està al capdamunt del sistema i decideix segons voluntat del usuari de quina combinació de fonts obté l'energia elèctrica (incloent-hi a més de les fonts renovables, la mateixa xarxa si aquesta està disponible)" comenta. Amb aquesta mesura -afegeix- no només "augmentem el grau d'independència si no també de confort i seguretat a un cost equivalent al de la xarxa elèctrica".

Sureda indica que aquesta font d'energia solar mesura dos metres i mig de llar per un i mig d'ample i que es troba a una alçada de tres metres respecte al terra. El defineix com un "electrodomèstic" que és transportable i que tant es pot col·locar a sobre d'un vaixell com en una casa.

Aigua de pou i llenya

A part del subministrament elèctric, el Mas Roig està connectat a un pou d'aigua a 80 metres de profunditat que un motor -alimentat per la FSA- s'encarrega de transportar fins a la masia. Un cop l'aigua és bruta -concreta Sureda- aquesta es passa per una depuradora i s'envia al fons de la terra totalment descontaminada". Pel que fa a la calefacció, el sistema autònom d'energia de la casa pot aguantar la connexió d'algun radiador o electrodomèstic, però el que realment escalfa la casa és l'escalfor que produeix la llenya a la llar de foc.

Font: Diari de Girona