7.5.10

L'Índia s'oposa a adherir-se a acords sobre Responsabilitat Social Corporativa

Després de tots els anys transcorreguts per a l'elaboració de la ISO 26000, ara apareix l'Índia, com qui no vol la cosa i fent-se els despistats. Vaja, com si fins ara no haguessin entès de què anava tot plegat. Aquesta enèsima dificultat se suma a les moltes que han aparegut al llarg del procés. Alguns posicionaments pretenien fer que la guia tendís a norma, altres pretenien boicotejar la iniciativa, altres fer notar els seus punts de vista sectorials. Fa uns mesos les Cambres de Comerç Internacionals també van alertar sobre el fet que les pimes podien quedar-ne al marge si s'orientava massa per a grans empreses.

Si bé tots els plantejaments són legítims han de saber trobar l'expressió adequada per a evitar posar en un excés de dificultats el procés després de tants anys.


L'Índia està tractant de mobilitzar l'opinió pública en contra del projecte d'una norma internacional ISO sobre responsabilitat social corporativa que podria desembocar en que els països desenvolupats tinguessin potestat per prohibir les exportacions de països en desenvolupament, com l'Índia.

ISO 26000 estableix els objectius corporatius bàsics que les empreses haurien de complir en les àrees laboral, medi ambient i drets humans. El compliment d'aquesta normativa podria incrementar exponencialment els costos per a les empreses de països en desenvolupament, erosionant la competitivitat de les exportacions dels productes produïts per ells.

"Volem garantir que les normes no són utilitzades per a restringir el comerç", va dir un funcionari del Departament de Comerç.

"El nostre objectiu és bloquejar la norma en la propera reunió de la ISO a Copenhaguen a finals de mes, ens agradaria si més no plantejar una advertència que no s'utilitzaria per a fins de restringir el comerç va dir el funcionari.

L'Organització Internacional de Normalització (ISO), l'organisme encarregat de publicar normes i estàndards internacionals a nivell mundial, està desenvolupant de manera unilateral aquesta norma com a resposta a la necessitat que les empreses siguin cada vegada més "socialment responsables".

El Departament de Comerç s'ha dirigit al Departament d'Afers del Consumidor per demanar a la ISO que garanteixi que el projecte que se sotmetrà a votació a Copenhaguen "incorpori l'advertiment que la nova normativa no interfereixi en comerç internacional".

Les autoritats índies temen que aquesta normativa sigui adoptada ràpidament per països desenvolupats, com el Japó o la UE, com a arma per reduir les importacions de països en desenvolupament.

"La idea subjacent a aquesta mesura és aconseguir la igualtat de preus, imposant salaris mínims és en els països en desenvolupament", diu Biswajit Dhar, director general del Sistema de Recerca i Informació per a Països en Desenvolupament.

En una presentació a la norma ISO el maig passat, l'Índia va proposar que, a efectes del sistema multilateral de comerç regit per l'Organització Mundial del Comerç (OMC), la ISO-26000 "no hauria d'interpretar com un estàndard internacional, directriu o recomanació ". Estats Units i Canadà van recolzar la queixa de l'Índia.
Dhar creu el fons de l'assumpte són les condicions laborals en els països en desenvolupament i afegeix que la seva inclusió en les relacions comercials podrien alterar la dinàmica d'aquestes a nivell global.

"Quan estem parlant d'avantatges comparatius, especialment sota condicions de mobilitat laboral tan limitades, és impossible implementar aquestes normatives," va dir.

"No es poden establir mínims salarials que responguin als interessos de cadascú", va afegir. L'any passat, quan l'esborrany original de la norma ISO 26000 va ser proposat per a la seva negociació, la moció va ser aprovada amb el suport d'un ampli nombre de països en desenvolupament, que no eren conscients que es veurien afectats negativament per aquesta.

Una vegada que la gravetat de la situació es va entendre, l'Índia va començar "el procés de Ginebra" de sensibilitzar els funcionaris destinats a les ambaixades d'aquests països a Ginebra, la seu de l'OMC.
"Tenim l'esperança que quan el projecte final sigui sotmès a votació, tindrem més suport", va dir el funcionari

Font Original: The Economic Times (OFECOMES). Traduït d'Expoknews