2.5.10

El Parlament de Catalunya aprova la Llei d'acollida de persones immigrants

El Parlament ha aprovat aquest dimecres la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades (pdf) amb 117 vots a favor, dels partits del Govern i CiU, i 17 en contra, del PP i el Grup Mixt. La norma crea el servei de primera acollida, a través dels quals els immigrants rebran formació sobre llengua catalana -que queda definida com la llengua comuna-, mercat laboral, drets i deures bàsics i el model de societat. La Generalitat acreditarà aquests coneixements a través d'un certificat oficial que facilitarà l'obtenció de l'informe per a l'autorització per arrelament, la renovació de l'autorització de residència temporal, l'accés al mercat de treball i l'adquisició de nacionalitat per residència.

El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya va avalar per unanimitat el Projecte de Llei que recull que s'ha d'atendre la immigració que acaba d'arribar al país. Segons aquest organisme, el projecte s'adiu plenament a la Constitució espanyola, també en l'article 9, que marca el català com a llengua comuna dels serveis. El consell desestima el recurs presentat pel Partit Popular contra aquest article. És la primera vegada que un text legislatiu recull aquest grau d'oficialitat del català.

La consellera d'Acció Social de la Generalitat, Carme Capdevila, ha defensat que aquesta norma és una iniciativa 'pionera' al sud d'Europa i ha explicat que l'objectiu és donar eines als immigrants perquè puguin ser més autònoms. 'És una inversió de futur', ha assegurat la consellera. Capdevila ha explicat que un estudi elaborat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) conclou que la Generalitat recuperarà fins el 30% de la inversió que es faci per aplicar la llei i demostra que la norma 'comporta beneficis econòmics i socials'.

La consellera ha reconegut que 'hi ha friccions' però ha defensat que globalment Catalunya compta amb un model propi d'acollida basat en l'equilibri. Ha explicat que queda definida una política cultural comuna, però al temps la llei respecta i valora positivament la diversitat. 'Cal deixar de pensar tant en els orígens i més en els destins', ha declarat. Ha remarcat que es pretén crear 'un sol poble' i no la suma de societat inconnexes, però ha puntualitzat que 'ningú ha de renunciar al seu origen' sinó que s'ha de fer un apropament mutu i un esforç bidireccional.

Capdevila també ha destacat que la norma permet desenvolupar les noves competències que va atorgar la reforma de la Llei d'estrangeria i ha assenyalat que Catalunya serà la primera comunitat que ho faci, en referència a la possibilitat de donar els informes d'integració per als processos de nacionalització.

Material complementari: Aquest audiovisual explica la importància del català com a llengua pròpia del país, aporta algun dels pilars bàsics de la cultura catalana i comenta les tradicions més arrelades. També informa de les principals institucions existents i del nostre model de societat.
Font: Gencat.cat