1.5.10

Igualtat sota l'aigua

De vegades sobta llegir notícies sobre progressos en la igualtat de gènere en països occidentals perquè pensem que les mancances ja només són de caràcter cultural però en cap cas normatiu.

Però lluny de ser cert, fa la sensació que sempre queden àmbits on alguna antiga norma discriminatòria ha quedat enquistada i mig oculta. Ara, segons llegim al Periódico, l’armada dels EUA ha posat fi a una discriminació militar històrica autoritzant la presència femenina als submarins. Segons han explicat, la restricció venia donada per l'estreta convivència en aquest tipus de naus fet que podria provocar desitjos sexuals irrefrenables que posarien en perill la missió militar (això ho expressen però es dedueix).

El temps estan canviant i el fet que el 15% dels més de 330.000 marins de l’Armada nord-americana siguin dones suposa una pressió a la normalització i plena integració. No cal dir que la mesura ha suposat l'aplaudiment per part de grups d’activistes pels drets civils els quals van aprofitar per reclamar el final del veto a la participació de dones en operacions de combat a les unitats terrestres, incloses les forces especials. Sempre queda alguna frontera més a travessar per a la plena igualtat, encara que sigui en temes tan poc agraïts de tractar com els militars...