23.5.10

Científics carreguen contra la Generalitat per no frenar la pèrdua de biodiversitat

Extracte de la notícia publicada a la Vanguardia:

En un manifest denuncien la pobra imatge de Catalunya, abans considerada pionera | Els caçadors combatran l'ús il·legal de verins, que han matat 20.000 rapinyaires en 15 anys

ROSA M. BOSCH / ANTONIO CERRILLO | Barcelona | 2010.05.22

Científics del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de la Institució Catalana d'Història Natural, de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat i de les universitats de Barcelona, l'Autònoma de Barcelona, la de Girona i la Politècnica de Catalunya donen un fort revés a la Generalitat i "deploren la seva incapacitat" a l'hora de donar una resposta política adequada als compromisos internacionals assumits en matèria de conservació de la biodiversitat. Aquestes entitats, que representen més de mil científics, han fet públic un manifest coincidint avui amb el Dia Mundial de la Biodiversitat.

L'ecòleg Rafael Sardà, del CSIC, fa èmfasi en que la llei de Biodiversitat de Catalunya arribarà tard "ja que acaba d'entrar al Parlament i és impossible que s'aprovi abans de les properes eleccions". Els signants del manifest insten la Generalitat que emprengui una profunda reorganització administrativa que permeti una cooperació efectiva entre les diferents administracions per millorar la seva eficàcia i alhora reduir costos i burocràcia. En aquest sentit, apunta que l'eina pendent és la creació de l'Agència de Conservació de la Natura, una proposta plantejada pel primer govern tripartit (es van encarregar els estudis) i aparcada posteriorment sense explicació.

"El problema més important és que no es compleix la llei", remarca Sardà. Aquest ecòleg es refereix al fet que una vegada aprovat un espai natural no es posen en marxa els mecanismes adequats (plans especials, d'usos, de recuperació ...) previstos perquè la protecció sigui efectiva.

El document també denuncia la "pobra imatge de Catalunya", que va ser considerada en els anys vuitanta un país pioner en conservació de la biodiversitat. Els científics denuncien que la desaparició d'animals i plantes segueix a un ritme alarmant i que es té escassíssima informació sobre la situació en què es troba el 50% de les espècies d'interès comunitari que habiten a l'estat espanyol.

Els científics catalans també demanen que el Govern impulsi les mesures per impedir l'impacte negatiu a l'estranger que causen algunes empreses catalanes.

[Llegir notícia sencera a la Vanguardia]