11.5.12

Tertúlia a Ràdio Estel: intervenció i Aguirre

Aquest dimecres vaig participar al Primer cafè, la tertúlia matinal de Ràdio Estel. Dos temes, la possible intervenció de l'economia espanyola i les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid sobre les autonomies. Vaig manifestar-me de manera diferent dels contertulians.

Si l'Estat espanyol fos intervingut, tot aniria millor en el sentit que es el govern no podria continuar orientant les seves inversions en clau nacionalista ("el AVE sirve para vertebrar la Nación") i hauries de fer un gir copernicà cap a l'economia productiva. És cert que les conseqüències de la intervenció també poden ser negatives; per això seria positiu que la intervenció no fos assumida públicament sinó per la via dels fets. Una mica com el que ja està passant de fa temps, una intervenció de facto, però molt més intensa i entrant a fons amb les grans ineficiències.

Llegiu uns breus apunts a Vilaweb.ca, on exposen deu raons sobre per què Espanya serà intervinguda i què passarà després? És molt difícil que Espanya eviti el rescat.

I sobre la presidenta Aguirre, he manifestat que no podem oblidar que té una gran part de raó. Les autonomies són un luxe que es van inventar per a donar a les nacions històriques el mateix rang que les regions espanyoles, així Catalunya i Euskadi equivaldrien a Múrcia i Extremadura, de manera que s'evités afrontar la realitat del caràcter multinacional de l'estat espanyol. Ara el problema és tornar enrere, però des del primer moment hauria estat el més sensat: una descentralització per a l'Espanya castellana i un model federal o confederal per a les nacions històriques. Malauradament, la raó de la presidenta segurament té altres intencions més assimilacionistes!