10.5.12

Presentació del llibre "Tercera via" de Lluís M. Xirinacs

Es presenta el llibre "Tercera via" de Lluís M. Xirinacs
ElEl Centre d'Estudis Joan Bardina i la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs han promogut la presentació del llibre l'obra Tercera Via. Sistema General a la mesura de l'home d'avui [pdf] de Lluís Maria Xirinacs, fins ara inèdit, i que va fer aparició aquest Sant Jordi. 

Aquest abril va aparèixer en la seva versió original catalana, tant en format digital com en paper, i que consta de dos volums acabats de publicar. Es tracta d'un document escrit fa trenta anys. Inspirat en les propostes d'Agustí Chalaux.

La presentació del llibre es realitzarà dijous, 17 de maig, a les 19 h. a Àgora Catalunya. Plaça de Catalunya, 9, 4t-2a. de Barcelona.

El contingut d'aquest llibre, tal i com han assenyalat els promotors d'aquesta edició de Xirinacs, planteja que “Hi ha la llavor d’una economia nova que resoldria la difícil situació actual, i que donaria resposta a la indignació i a la perplexitat de la majoria de gent de bona fe que no veu sortida a la crisi que vivim.”

Aquest llibre fou escrit l'any 1982 amb la col·laboració del pensador catalanista i llibertari Agustí Chalaux. A l'obra  es proposa un model polític, econòmic i social alternatiu als dos sistemes imperants durant la Guerra Freda.

Amb la publicació d'aquesta obra, el seu autor Lluís Maria Xirinacs s'evidencia com una persona que ha reunit, al llarg de la seva vida, els papers equivalents a un Mahatma Gandhi, -com a lluitador no violent per l'amnistia dels presos i pels drets individuals, col·lectius i nacionals catalans-, a un Raimon Llull, -com a elaborador d'un model filosòfic de coneixement de la realitat-, i ara també el d'un Karl Marx, -com a estudiós de la societat del seu temps, tot proposant un model social alternatiu amb solucions als problemes evidenciats.

Dins un món on, aparentment, tota solució definitiva a un problema no és rendible, apareix una proposta de canvi que propugna, entre altres mesures, la transparència per garantitzar l'exercici de la responsabilitat de tot acte polític i econòmic, alhora que fomenta el reconeixement d'una riquesa comunitària que, repartida, eliminaria la misèria material. Ambdós incentius facilitarien l'aplicació real d'una tècnica i una ciència harmòniques amb la natura dels éssers vius, alhora que necessàries per la nostra supervivència i evolució com espècie dins del nostre planeta.