1.5.12

Ethica, un joc de tauler per treballar les finances ètiques

Ethica, un joc de tauler sobre les finances ètiques
Un grup amb el joc de tauler Ethica
Més enllà dels jocs com el parxís, el Monopoly, l'Hotel... existeix tot un ventall de jocs de tauler nous, que fomenten d'altres valors. N'és un exemple Ethica, un joc de taula per descobrir l'impacte social i ambiental de les activitats bancàries i buscar-hi alternatives responsables. S'ofereixen formacions per a educadors i facilitadors que el vulguin fer servir amb joves.
Explorar l'impacte social i ambiental de les activitats bancàries, les inversions i els negocis i aprendre a prendre decisions més responsables i ètiques pel que fa a la gestió dels diners. Tot això es pot transmetre a través d'un joc de tauler. Concretament, de la mà d'Ethica, un projecte europeu basat en la idea inicial de Reseau Financement Alternatif i portat a terme gràcies a les aportacions dels socis a Bèlgica, França, Polònia, Regne Unit, Suïssa i Catalunya.

El soci català que ha col·laborat en el desenvolupament del joc ha estat la cooperativa de treball Barcelonya, que dedica la seva energia tècnica i creativa a transformar percepcions i proposar solucions als reptes socials, ambientals i econòmics actuals.

Ethica ha estat dissenyat per ser jugat amb joves i adults a partir dels 15 anys als instituts de secundària, les universitats, les associacions juvenils, els grups d'educació d'adults i altres entorns on hi ha interès en la banca ètica. S'ha publicat en anglès, castellà, francès, polonès i català i es pot jugar amb un grup de sis a 27 jugadors.

Formacions per a facilitadors/ores, a Barcelona i Lleida

Ara toca donar a conèixer el joc entre el professorat, els facilitadors/ores i els educadors/ores per tal que puguin treure tot el suc al joc en els seus entorns d'aprenentatge. Els socis d'Ethica ofereixen sessions de formació que faciliten una explicació de les regles del joc, les tècniques per planificar i facilitar una sessió, consells sobre la utilització del joc per estimular el debat sobre les finances ètiques i idees per al seguiment de l'aprenentatge.

Les properes dues sessions es realitzaran a Catalunya. La primer serà a Barcelona, divendres 27 d'abril, de 15:00 a 20:00 hores, al Centre Cívic Parc Sandaru (Buenaventura Muñoz, 21) i la segona a Lleida el 16 de maig, també de 15:00 a 20:00 hores, a la seu de la Coordinadora d'ONG de Lleida (C/ Doctor Combelles, 11 baixos).

A les sessions formatives es podrà aconseguir una còpia del joc, però també hi ha la possibilitat de comprar-ne a través d'Internet i rebre'l a casa.

A la plana web d'aquest projecte també trobaràs d'altres recursos i eines per treballar les finances ètiques en entorns d'aprenentatge.