24.5.12

Es posa en marxa el programa europeu COGITA de foment de l'RSE amb la participació de Catalunya

Programa COGITA - Responsabilitat Social Corporativa i Medi Ambient a través de polítiques públiques

2’5M€ per promoure l'RSE a les pimes de 13 territoris europeus
  • El Consell General de Cambres, en representació de Catalunya, i 12 regions europees més es reuneixen a la Baixa Àustria per llançar una nova iniciativa europea per potenciar la Responsabilitat Social.
  • Cogita és un nou projecte, que reuneix 13 territoris europeus per promoure la responsabilitat social i ambiental dins de les PIMEs, amb un pressupost de 2.547.790,71€.
La Responsabilitat Social (RS), segons la Comissió Europea, és "la responsabilitat de les empreses pel seu impacte en la societat". Actualment l’RS s'ha convertit en part del debat entorn el paper de les empreses en la societat, els reptes per a l'Estat de benestar, la governança i el desenvolupament socioeconòmic. Nombroses autoritats públiques reconeixen el potencial de l’RS i l'han col·locat a les seves agendes polítiques.

No obstant això, l'impacte de l’RS s'ha vist limitat per la falta de coordinació. De fet, encara que les definicions posen de relleu que l’RS ha de tenir un enfocament global (econòmic, social i ambiental), les polítiques públiques sovint es divideix en segments desconnectats, amb gestió independent i no coordinada, que porta a la ineficiència i la duplicitat.

El projecte COGITA, té la intenció d'identificar i implementar eines per a que les autoritats públiques puguin adoptar en la seva política de suport a les pimes un enfocament que combini la seva responsabilitat social i ambiental. Dins d'aquest concepte integrat, COGITA impulsa 5 debats entorn els següents temes: la sensibilització i la capacitació de les pimes entorn l’RS, l'RS en la contractació pública, els criteris d'RS en el finançament públic, la col·laboració entre empreses locals i les seves cadenes de subministrament, i la comunicació / creació de marca.

COGITA combinarà l'intercanvi interregional amb la participació dels actors locals, per tal d'assegurar que el projecte està en consonància amb les prioritats catalanes. El projecte donarà suport al desenvolupament del territori partint de l’RS com una eina per a la millora de la competitivitat, el creixement i la creació de més i millors llocs de treball a les nostres PIMEs.

El projecte COGITA està cofinançat pel FEDER i compta amb el suport del programa INTERREG IVC.

A Catalunya, el Consell de Cambres impulsarà el compromís de diferents actors econòmics catalans amb la creació d’un Comitè Directiu Regional. Aquest Comitè ha de marcar les directrius per mantenir el projecte en línia amb les prioritats catalanes i permetrà una major difusió del projecte a Catalunya.

Dades sobre Cogita - Responsabilitat Social Corporativa i Medi Ambient a través de polítiques públiques:

Pàgina web:

Persona de contacte:

Durada:
01/2012 - 12/2014

Pressupost total:
€ 2.547.790,71

Participació del FEDER:
€ 1.973.144,09

Socis:
· CISE - Centre d'Innovació i Desenvolupament Econòmic - Agència de la Cambra de Comerç de Forlì-Cesena (ITÀLIA)
· Govern de la Baixa Àustria; Departament d'Afers Econòmics, Turisme i Tecnologia (ÀUSTRIA)
· Bretagne Desenvolupament Innovació (FRANÇA)
· Universitat Tecnològica de Xipre (XIPRE)
· Entreprise Flandes (BÈLGICA)
· Ajuntament de Birmingham (REGNE UNIT)
· Universitat d’Economia i Negocis d'Atenes (GRÈCIA)
· Green Network (DINAMARCA)
· Agència de Desenvolupament Local de Gliwice (POLÒNIA)
· Agència de Suport al Desenvolupament Regional de Košice (ESLOVÀQUIA)
· Universitat Tecnològica de Kaunas (LITUÀNIA)
· Ajuntament d’Eindhoven (PAÏSOS BAIXOS)
· Consell General de les Cambres de Comerç de Catalunya (CATALUNYA)
 
Nota: Responsabilitat Global assumeix la direcció tècnica del projecte