23.11.09

Reparant les injustícies del passat

Fa dos anys publicàvem un article sobre el passat de les empreses: El passat de les empreses importa?
Fa un any publicàvem un article titutat "El passat de les empreses... i dels països... importa!"

Veient la notícia segons la qual Itàlia intentava saldar els deutes del passat amb Líbia, ho vam valorar com un acte de Responsabilitat Social de les nacions i del sector públic en el sentit de procurar posar remei a aquelles accions fetes en el passat que encara minen les relacions d'avui dia. Un Territori Socialment Responsable hauria de mirar de corregir col·lectivament aquests deutes històrics.

Ara aquest sentit de reparació històrica l'apreciem a la notícia "Austràlia s’excusa davant els britànics que va explotar quan eren nens". Així s'ha conegut la història segons la qual 150.000 menors van ser portats del Regne Unit a Austràlia i a altres colònies llunyanes de l’Imperi britànic entre el 1920 i el 1968. Allà van ser tractats com esclaus i sotmesos a tota mena de maltractaments. Els més petits tenien tres anys, els més grans 14. Eren nens britànics, nascuts en famílies pobres. Ara expliquen com van abusar d'ells sexualment, físicament i mentalment.

Enguany és l'Any de la Reconciliació, i la primera reparació per a qualsevol reconciliació passa pel reconeixement de la veritat i la demanda de perdó.