19.11.09

Les empreses i organitzacions transmeten valors, per activa o per passiva

Totes les empreses i organitzacions transmeten valors socials, valors culturals, valors ètics, en tot moment, ja sigui pel que fan com pel que no fan. Casos coneguts, i on encara es donen grans contradiccions entre el discurs oficial i la pràctica, són les fotos que acompanyen els elements gràfics corporatius. És habitual que la representació d'un càrrec directiu correspongui a un home i la secretaria a una dona. Encara avui succeeix, tot i que s'observen actituds d'esmena, i el progrés és més que evident. I el mateix podríem dir respecte al llenguatge de gènere, quan encara trobes discriminacions flagrants (i il·legals) en les sol·licituds de personal...

Però la transmissió de valors també afecta el sector públic, i un cas greu és el que fa referència als símbols de la dictadura. No cal dir que la gravetat és molt més rellevant en aquesta matèria que qualsevol dels punts comentats abans. Totes les matèries poden ferir sentiments, però la defensa dels valors democràtics es troba lògicament al capdamunt en rellevància.

És per això que hem de mostrar la nostra satisfacció pel fet que finalment, després de més de 30 anys de democràcia formal, el Ministeri de Defensa -obligats per la llei de la memòria històrica- s'ha avingut a retirar els símbols franquistes que encara ens observaven des de quatre edificis barcelonins.

Quan parlem d'empreses diem que el canvi en les formes externes ha de basar-se en el canvi en uns valors interns, corporatius i de les persones. En aquest cas, també hem de fer la mateixa reflexió, d'esperonar a fer que aquests canvis formals i tan simbòlics, també tinguin un correlat en el canvi de valors interns.

Vegeu la notícia segons la qual Defensa retirarà insígnies del Bruc, el Govern Militar i la Capitania:
BCN es desfarà de quatre escuts franquistes més d’aquí 3 mesos


L’escut del Govern Militar.
EL PERIÓDICO. BARCELONA
A poc a poc, Barcelona va esborrant dels seus carrers i façanes tots els símbols que el franquisme va repartir per la ciutat per marcar el territori. Ara és el torn de quatre escuts amb l’emblema preconstitucional que el règim va col·locar a la caserna del Bruc, la Capitania General i el Govern Militar. Els treballs començaran aquest novembre i estaran acabats d’aquí uns tres mesos. La mesura s’emmarca, segons assenyalen fonts del Ministeri de Defensa consultades per aquest diari, en el que s’estableix en la llei de la memòria històrica, que estipula l’eliminació de tota insígnia que exalti la dictadura. «Amb la retirada d’aquests quatre escuts, Defensa ja haurà fet els deures a Barcelona», van concretar les mateixes fonts.