7.11.09

Greenpeace fa una mínima acció d'esmena


Després de la polèmica de la setmana per la manca de sensibilitat lingüística de Greenpeace, l'organització ha intentat fer un gest de correcció en el segon acte que ha portat a terme a Barcelona amb motiu de la Conferència del Clima [seguiu les aportacions en el blog de Greenpeace]

Així, veiem com ha fet ús d'una pancarteta en català, al costat de les angleses i castellanes. Tanmateix, el comportament de l'organització sembla talment el d'algunes empreses que intenten fer una certa reparació cosmètica puntual, es neguen a dialogar i a fer un procés de millora permanent i sostenible, i procuren deixar passar el temps i fer callar el debat.

Davant aquesta situació, Greenpeace:

  • Ha tingut mostres de censura en el seu blog, ja sigui amb la censura prèvia en tots els casos com vetant algunes aportacions que eren pertinents i respectuoses però que posaven el dit a la nafra de les males pràctiques de l'organització.
  • No ha fet cap mostra de voluntat pública de comprensió i de diàleg per a intentar millorar el seu capteniment.
  • Ha fet certament una pancarta en català, de dimensions modestes, la qual no és visible al blog al costat d'altres fotos si no s'accedeix a l'àlbum. No s'entén que no es tracta sols de complir amb unes exigències de la societat sinó de tractar el respecte amb normalitat, amb visibilitat. Es fa estrany que la foto estigués unes hores penjada al blog i després hagi desaparegut.
  • D'altra banda, així com les altres pancartes estan realment penjades, la foto de la pancarta en català sols mostra que una persona la sosté. No tinc cap constància que es pengés efectivament.
  • Per cert, no costa adonar-se de la voluntat de fer que la pancarta en català aparegui fotografiada al costat de la bandera espanyola d'un edifici proper, en una intencionalitat fotogràfica clara i diria que malaltissa. No costa gaire d'imaginar el que devien estar pensant: '¿No quieren pancarta en la lengua regional? ¡Pues toma símbolo patrio!'. Els que es retraten són ells; ara es comencen a entendre millor algunes actituds i incomoditats. 

2 comentaris:

Roger ha dit...

Jo sóc dels que hi militaria a Greenpeace: Sóc un fervent ecologista, conservacionista i antitransgènics radical. Però aquests "ciudadanos del mundo" no deixen de ser uns urbanites metropolitans que menyspreen contínuament la meva llengua i per tant a mi mateix.

Josep Maria Canyelles ha dit...

Per la meva part, he volgut fer un enfocament netament de Responsabilitat Social (i evitar una derivada política). Precisament per a fer evident que és GP qui està fent política, està prenent opció, i qui es nega a dialogar.

Sorprèn que el correu que els ha molestat més i que han vetat no era cap dels que els criticaven sinó precisament el que feia una proposta en positiu per a analitzar sistemàticament el seu procedir. Els fa por revisar com fan les coses???