29.11.09

Innovacions d'interès social i ambiental

Anys Internacionals i EuropeusNotícies i reflexions amb motiu del 2009 · Any Europeu de la Creativitat i la Innovació: L'RSE com a font d'innovació social i sostenible.



Cuina per a persones amb ceguesa
http://www.mennokroezen.com/
Suposo que les persones amb ceguesa han de tenir altres frens a l'hora de cuinar, però està bé intentar eliminar tots els frens possibles perquè els que vulguin puguin desenvolupar-se amb normalitat. Heus aquí una cuina per a ells ...

Les noves tecnologies no només serveixen per dissenyar sorprenents gadgets i dispositius per a la llar sinó que realment són útils quan més poden complir una tasca social, com és el cas dels dispositius i sistemes dissenyats per a les persones amb discapacitats.

En el cas dels qui pateixen de ceguesa, el Touch & Turn pot ser de gran ajuda ja que es tracta d'un sistema de cuina que permet que les persones cegues cuinen deliciosos plats sense córrer cap tipus de risc. Si bé el seu dissenyador encara no han especificat la seva manera de funcionament, se sap que el sistema funciona a partir d'un rellotge integrat que permet conèixer l'estat de cocció sense necessitat d'observar l'olla. El disseny és de Menno Kroezen qui va treballar al costat de l'organització Action for Blind People per trobar una cuina elèctrica adaptada a les seves necessitats.

Noruega obre una planta elèctrica per osmosi
http://www.3d-display-info.com/korea-get-3d-tv-soon
Generen electricitat amb la barreja d'aigua dolça amb aigua salada. Això és R+D i la resta són ximpleries. Sembla que durant 10 anys hi han investigat i ara el sistema funciona. Si els altres volem utilitzar aquesta tècnica haurem de pagar Royalties!!

Aquesta setmana els noruecs han obert una planta a Statkraft que genera electricitat "explotant l'energia disponible quan l'aigua dolça i l'aigua del mar es barregen". La planta és el resultat de 10 anys de treball i, tot i que encara falta per que la tecnologia es pugui aprofitar al màxim, els noruecs afirmen que "el potencial global de l'energia osmòtica s'estima en 1.600 i 1.700 TWh l'any, equivalent al 50 per cent de la producció total d'energia dels Estats Units.

Nota: Agraïm a David Ferré la selecció de notícies d’innovacions que us hem aportat.