14.2.14

Presentació del llibre de 18 economistes: "l’estat català és perfectament viable"

Viabilitat a l’espera de la transició

Els economistes constaten la sostenibilitat d’un estat català però alerten dels interrogants polítics 
 

En una setmana marcada per les opinions empresarials sobre el procés sobiranista engegat a Catalunya, el Col·legi d’Economistes va acollir ahir la presentació d’un llibre coordinat per l’entitat en què es pretenen enfocar les preguntes i respostes sobre l’impacte econòmic de la independència. 

La principal conclusió a què arriben els 18 experts congregats pel projecte és que l’estat català és perfectament viable, però que hi ha “interrogants polítics” sobre com desembocarà el procés. Així ho va explicar un dels dos coordinadors del text, Oriol Amat -l’altre és Modest Guinjoan, que també forma part del cos de professors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)-, que va insistir en la “certesa” que una Catalunya independent suposaria un impuls per a les polítiques de benestar social del país.

Malgrat això, en les conclusions del llibre els experts adverteixen que de la resolució de “diversos temes cabdals” -pertinença a la Unió Europea, manteniment de l’euro com a moneda i el repartiment d’actius i passius- en depèn l’èxit de l’estat català. “Per minimitzar les possibles conseqüències adverses tant per a Catalunya com per a Espanya, és clau que el procés es desenvolupi de manera pacífica, negociada i amb voluntat de mantenir-se dins la UE”, sostenen. 

En les mateixes conclusions es comprova com els economistes que han participat en el llibre aposten per “reduir el temps d’incertesa” per la via de “resoldre el tema de la consulta als ciutadans de Catalunya com més aviat millor”. Defensen el diàleg -una paraula que fan servir tot sovint des de l’ establishment per mirar de construir ponts en la relació entre la Moncloa i el Palau de la Generalitat, per ara gèlida- i apunten que la negociació i el pacte, “fins i tot per arribar a la independència”, servirien per protegir els interessos del nou estat català i de l’espanyol. [continuar llegint a ARA Premium]