12.2.14

Directius alemanys i nacionalisme espanyol

No m'ha sorprès que un grup de directius alemanys vinculats al PP s'hagin mostrat contraris a la independència de Catalunya. Forma part dels intents de l'unionisme de fer veure que la societat civil i l'empresariat té una gran preocupació pel procés català.

Per sort, els poders econòmics i els seus interessos són bastant més seriosos a l'hora d'analitzar la qüestió, ja que el que podria preocupar és l'afectació d'aquest procés als seus interessos i no pas una visió romàntica de la "unidad de destino en lo universal."

En tot cas, sí que causa una certa perplexitat el fet que un grup de persones que es presenten com a alemanys facin públicament aquesta aposta pel nacionalisme espanyol i, per tant, en contra d'un procés escrupolosament democràtic, que és transversal a la societat catalana, i que preveu donar la veu a la ciutadania per resoldre un conflicte en la relació Catalunya - Espanya que està perjudicant greument no solament la societat catalana sinó l'economia catalana i les empreses que hi són presents.

Seria normal que l'empresariat, sigui alemany, català o d'on sigui, expressi el desig que el procés es faci de manera pactada per tal d'assegurar la seguretat jurídica, la incertesa, o altres impactes econòmics. Però el seu posicionament acaba sent, sense expressar-ho, contrari a l'expressió democràtica.

Han parlat a títol individual, no en nom de les empreses. De fet, han parlat des de la seva ideologia personal, i la seva connivència amb el nacionalisme espanyol. Si parlessin com a empreses, el primer que haurien d'expressar és el perjudici objectiu que els està provocant la pertinença a l'estat espanyol pel que fa a les infraestructures necessàries per a progressar en la seva competitivitat. Unes mancances en inversió que coneixen perfectament com es deuen a una voluntat malaltissa de perjudicar l'economia catalana, que ara ja s'ha desfermat plenament però que porta segles de constància documentada.

La "vertebración de la nación española" és un somni romàntic que segueix movent les polítiques públiques estatals al segle XXI. I contra això no hi ha hagut cap comentari. No direm que hagin estat usats per l'unionisme, ja que algunes d'aquestes persones ja tenen una trajectòria en el posicionament públic a favor de l'espanyolisme.

Entre els signants hi ha el conseller delegat de Basf España, Erwin Rauhe, que ha signat a títol personal el manifest la seva companyia va invertir 22 milions d’euros a la planta de Tarragona el 2012 dels 40 previstos a l’estat espanyol, i va assegurar que n’invertirien més quan el corredor mediterrani estigui en marxa.

També cal lamentar que diaris com El País magnifiquin declaracions com aquesta sense donar un marc adequat per a interpretar el que signifiquen, a qui representen.

Vilaweb:
El peculiar currículum dels 'empresaris alemanys' contraris a la independència. El Cercle de Directius de Parla Alemanya es desvincula totalment de l'anomenada 'declaració de Barcelona'. Alguns dels signants són ex-directius de les empreses que diuen que representen. I n'hi ha molts altres de qui, tot i que els impulsors sostenen que hi donen suport, no se'n sap el nom. Encara més: un dels responsables del text és Albert Peters, que fins el 2010 va ser responsable del Cercle de Directius de Parla Alemanya (KDF), amb seu a Barcelona. Però fonts de KDF han dit a VilaWeb que aquesta organització es desvinculava absolutament del document. Aquesta associació d'empresaris alemanys ha dit que no volien que se'ls barregés amb aquests assumptes i que la seva posició en relació amb el procés d'independència de Catalunya era de 'total neutralitat'.
Directe:
“Empresaris alemanys” contra la independència, ni un pam de net
Assidus del Círculo Ecuestre, amics de Lara, companys de campanya amb Sánchez Camacho i que amaguen les inversions d’empreses alemanyes a Catalunya incloses les seves 60 empresaris d’origen alemany han posat en marxa la plataforma ¿Catalunya sense Europa? No!, per alertar sobre les "nefastes conseqüències" que tindria la independència de Catalunya. De les 1.058 empreses alemanyes a Catalunya, el 45% del total de l’estat espanyol, els empresaris contraris a la independència, molts a títol individual, no representen ni el 6% d’aquest empresariat, que està vinculat al PP i ja va fer campanya al costat de Sánchez Camacho les últimes eleccions al Parlament amb arguments similars, a més de ser habituals del Círculo Ecuestre i amics del president del Grup Planeta, José Manuel Lara, a qui veneren per posicionar-se sense en contra el procés sobiranista.
El País:
60 empresarios alemanes alertan de las consecuencias de la independencia. El colectivo ha impulsado la plataforma '¿Catalunya sin Europa? ¡No!' Entre los firmantes, figura Erwin Rauhe, consejero-delegado de la multinacional BASF España