26.2.14

Es va presentar el Codi Deontològic de la professió de la Responsabilitat Social i la Sostenibilitat

Ahir es va presentar a Barcelona el Codi Deontològic de la Professió de Consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilitat. Es tracta del primer Codi Deontològic de la Professió de Consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilitat (RS&S).

L'acte, que va tenir lloc al Palau Macaya de l'Obra Social de la Caixa, va incloure la ponència magistral de Victòria Camps sobre com l'ètica ha d'integrar-se tant a les consultores com a les empreses com a element estratègic per a la creació de valor.

Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la UAB, va parlar d'Ètica i Consultoria, indicant que al costat dels legítims interessos particulars hem d'articular l'interès comú. Per a Camps, l'RSC és respondre a unes demandes de la societat en un context en què cal anar vers un món on equilibrem els dos grans valors de la llibertat i la igualtat.

Camps va fer un al·legat a la part social de l'RSC perquè considera que la sostenibilitat ambiental n'ha marcat massa la pràctica o la percepció pública. Per parlar de la responsabilitat de les empreses hem de mirar les persones que hi ha, i hem de considerar que es fa necessària una corresponsabilitat de totes elles.

La responsabilitat moral, segons la catedràtica, s'ha anat esvaint, i tot queda en responsabilitat jurídica, quan la moral hauria de ser prèvia i per la consciència moral hauríem de ser capaços de ser crítics amb nosaltres mateixos i corregir-nos. 

Per a Camps, al costat d'uns objectius egoistes tenim unes capacitats cooperatives fonamentades en l'empatia, i troba a faltar més el conceptes equitat i ciutadania. L'RSC ha de facilitar la introducció d'uns valors que millorin la societat, superant uns pressupòsits del neoliberalisme que no ens han portat per bon camí.

Camps també va expressar algunes crítiques al model i a la pràctica de l'RSE, expressant que l'error de l'RSC es troba en les perversions de base comunicativa, quan és mera propaganda. Si les persones de l'empresa no consideren que cal ser coherents amb aquests valors l'RSC no serveix. Com a exemple, va citar Enron que, en ser investigats, va amagar el Codi Ètic. Almenys van tenir vergonya, va afirmar. Així, la reputació de l'empresa ha de venir pel que es fa, i no pel que es propaga.

La catedràtica va afirmar que hi ha una ètica dels principis o valors fonamentals com llibertat, lleialtat, fidelitat, innovació..., però també hi ha l'ètica de les virtuts, que hem d'assimilar a la nostra manera de ser. L'ésser humà és egoista i solidari i cal cultivar la cooperació i l'equitat. 

Sílvia Ayuso, de la Càtedra Mango, va presentar l'estudi sobre la funció de la consultoria en RSC, que va acabar donant lloc a l'elaboració del Codi Deontològic per part del grup de participants. Per Ayuso, el consultor és l'stakeholder oblidat, ja que és una realitat poc estudiada, i per això s'ha fet aquest estudi amb una metodologia participativa amb un grup de consultors diversos.

Les funcions dels consultors d'RSC són expert, facilitador, prescriptor, coach, agent de canvi, també activista. però les empreses entrevistades valoren els consultors sobretot per experts i prescriptors, i molt menys per agent de canvi i coach, fet que va fer reflexionar.

Com a conclusions de l'estudi, els consultors han de treballar sota els valors de l'RSC, i el paper del consultor d'RSC no és sols transferir coneixement sinó ajudar al canvi intern de les empreses i organitzacions. L'informe "¿Cual es la función de los consultores de RSC?" es pot trobar a http://mango.esci.es/assets/Uploads/Documentos-de-trabajo/Documento-de-trabajo-17Consultores-RSC.pdf.


També van intervenir Josep Ollé, director del Palau Macaya de l'Obra Social de la Caixa, que va donar la benvinguda i va explicar que aquest espai vol servir per a reflexionar en un sentit de prospectiva; i Isabel Roser, de DIRSE, que va donar la benvinguda al Codi Deontològic perquè convé ordenar l'exercici de la professió. Miguel Angel Rodriguez va parlar en nom dels consultors impulsors del Codi i va demanar ser conseqüents amb on ens ha portat l'actual model econòmic i els seus pressupòsits.

L'acte va ser un èxit de participació, amb més d'un centenar d'inscrits que van desbordar les previsions. A més, diverses preguntes per part del públic van allargar l'acte més enllà del previst.

Entre les intervencions del públic, em va agradar transmetre la sensació que vaig experimentar gaudint de l'esdeveniment. Vaig dir que ara presentem aquest codi deontològic, fa tres setmanes presentàvem la iniciativa respon.cat, fa tres mesos es presentava en aquest mateix lloc l'associació DIRSE, i que potser formen part d'un conjunt d'iniciatives de segona generació en el camp de l'RSC, pel moment en què neixen i l'estil, que no pretenen promoure normes, ni estan orientades a la reputació basada en imatge, ni en la presència basada en qui paga, sinó en el fet de cercar un major aprofundiment a partir d'uns valors, d'un coneixement del que és l'RSC, i una cerca de l'autenticitat, de ser més conseqüents.

Tal com ja vaig fer públic, m'adhereixo al Codi deontològic de la professió de consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilitat. Aquest Codi deontològic de la professió de consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilitat (RS&S) ha estat impulsat per un grup de persones que exercim professionalment en aquest sector. Ho hem fet a títol personal, ja que es tracta d'un document de compromís personal no de les empreses. Podeu veure les altres persones amb qui l'hem elaborat i totes les qui s'hi han volgut anat afegint. Hem creat el web RSConsultores, promotors del Codi: [ca] [es]. El el meu cas, aquest compromís s'afegeix als altres que ja he anat assumint i també s'ha incorporat específicament en el Codi Ètic.

La jornada es va fer amb el suport de DIRSE i la col·laboració de la Càtedra Mango d'RSC i l'Obra Social "la Caixa".

Aporto les piulades que vaig fer de l'acte (en sentit cronològic invers):
 1. Snsació q darreres inic. (, , ) en aq moment són una 2a generació q cerquen +aprofundiment i +autenticitat
 2. : Victòria Camps es mostra crítica: "com pretenen fer tal com estan?" i arrenca aplaudiments
 3. Bones sensacions! Farem un salt? “: deontològic, DIRSE, ... eclosió iniciatives ! Avancem!”
 4. Camps: la part més complicada no és fer el Codi Ètic sinó fer-lo complir
 5. Camps explica q va ajudar a fer Codi Ètic Ajunt. Sabadell fa anys quan treballadors van guanyar loteria q empreses havien regalat
 6. Repiulat per
  victoria Camps:: el ésser humà és egoista i solidari -cal cultivar la cooperació i l'equitat-.
 7. Camps: però també hi ha l'ètica de les virtuts, que hem d'assimilar a la nostra manera de ser
 8. Camps: hi ha una ètica dels principis o valors fonamentals com llibertat, lleialtat, fidelitat, innovació....
 9. Camps: la reputació de l'empresa ha de venir pel que fan, no pel que propaguen
 10. Camps: en ser investigats, Enron va amagar el Codi Ètic. Almenys van tenir vergonya!
 11. Camps: si les persones de l'empresa no consideren q cal ser coherents amb aq valors l'RSE no serveix
 12. Camps: l'error RSE és a les perversions de base comunicativa, mera propaganda
 13. Camps: La ha de facilitar la introducció d'uns valors q millorin la societat, superant pressupòsits neoliberalisme
 14. Camps: al costat d'uns objectius egoistes tenim unes capacitats cooperatives fonamentades en l'empatia
 15. Camps: troba a faltar més el conceptes equitat i ciutadania
 16. Camps: per la consciència moral hauríem de ser capaços de ser crítics amb nosaltres mateixos i corregir-nos
 17. Camps: la Resp moral s'ha anat esvaint; tot queda en Resp jurídica. La moral hauria de ser prèvia
 18. Camps: per parlar de la Resp de les empreses hem de mirar les persones q hi ha. Cal una correspons de totes elles
 19. Camps fa un al·legat a la part social de l'RSE pq considera q la sost ambiental ha marcat massa la pràctica de la # RSE
 20. Camps: cal anar vers un món on equilibrem els dis grans valors de la llibertat i la igualtat
 21. Repiulat per
  la RSC es respondre a uns demanda de la societat, tots som ciutadans
 22. Camps: als costat dels legítims interessos particulars hem d'articular l'interès comú
 23. Camps expressarà algunes crítiques al model i a la pràctica de la
 24. Victòria Camps, catedràtica emèrita filosofia moral i política UAB, parla Ètica i Consultoria

 25. Repiulat per
  hi han dos pressupostos causants de la crisi: els mercats no han d tenir cap control; la concepció dl "homo oeconomicus"
 26. Miguel Angel Rodriguez demana ser conseqüents amb on ens ha portat L'actual model econ i els seus pressupòsits
 27. Miguel Angel Rodriguez parla en nom dels consultors impulsors del

 28. L'informe es pot trobar a Cual es la función de los consultores de RSC?
 29. Conclusions estudi: paper consultor RSE no és sols transferir coneix sinó ajudar al canvi intern
 30. Conclusions estudi: els consultors han de treballar amb els valors de la
 31. Estudi: empreses entrevistades valoren els Consult RSE per experts i prescriptors. Menys per agent canvi i coach
 32. Les funcions dels consult RSE són expert, facilitador, prescrip, coach, agent canvi, també activista
 33. Ayuso: el consultor és l'stakeholder oblidat! És uns realitat poc estudiada. Per això estudi amb metod particip grup consultors
 34. Repiulat per
  Presentació primer Codi Deontològic d la Professió d Consultoria en Responsabilitat Social i Sostenibilidad
 35. Sílvia Ayuso Càtedra Mango presenta estudi sobre la funció de la consultoria que va acabar donant lloc al
 36. Present. Cod. Deont català: castellano:
 37. Isabel Roser DIRSE: convé ordenar l'exercici de la professio
 38. Josep Ollé, dir Palau Macaya, dóna la benvinguda acte Codi Deontològic i sostenibilitat