11.2.14

Manifest de Somescola.cat



Manifest que es va llegir ahir a la concentració de protesta davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya:



-   Les entitats que formem Somescola.cat som avui aquí per defensar el model d’escola catalana, davant d’un atac que suposa un pas més en l’escalada judicial contra la immersió lingüística. 

-    Declarem el nostre rebuig frontal al dictamen emès pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que declara que un 25% de les classes d’una aula s'han d'impartir en castellà només pel fet que un alumne ho demani.

-  Denunciem que aquesta sentència s’adreci directament als directors de les escoles afectades, atemptant contra la legitimitat democràtica i el mandat del Parlament de Catalunya. La intenció d'aquest tribunal és clara: polititzar el sistema educatiu per aconseguir, a través de la via judicial, els objectius centralitzadors que persegueixen.

-     Els jutges no poden ni han de decidir quin ha de ser el model educatiu del nostre país. Constatem la gravetat que suposa que els jutges entrin a l'aula per decidir quina ha de ser la política lingüística dels centres, passant per sobre dels criteris i  les normatives que hem anat construint durant més de 30 anys, avalades per un ampli consens social i per les successives lleis del Parlament de Catalunya i aplicades a les aules d'acord amb el Projecte Lingüístic dels centres aprovat pel Consell Escolar de cada escola.

-     Constatem que l'espiral d'assetjament al nostre sistema educatiu, que va començar amb la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut, ha anat creixent fins arribar a un punt que cap país democràtic pot consentir. Estem convençuts que patim l'atac més greu que ha rebut l'escola des de la Transició.

-   Per això, demanem al Departament d'Ensenyament fermesa en la defensa del nostre model d'escola. I, naturalment, tota l’empara possible per als cinc directors amenaçats pels jutges, que han de saber que tenen el seu govern i el seu país al costat.

-   Estem disposats a tot el que estigui a les nostres mans per defensar el nostre model d’escola. No es tracta de casos aïllats, sinó d’una qüestió de país. Tots som els cinc directors afectats per la sentència, així que ens comprometem a ajudar-los amb tot el que convingui i a facilitar-los tots els recursos necessaris. I treballarem amb totes les nostres forces per mobilitzar els ciutadans i ciutadanes de Catalunya en la defensa de l’escola catalana.

-     Cridem a tota la comunitat educativa i a la societat catalana a dir: Ja n'hi ha prou! Cridem a la defensa col·lectiva de la immersió lingüística. A demostrar des dels consells escolars de tot el país que no consentirem que, des de fora, es rebenti el sistema educatiu català ni que es trenqui la unitat civil catalana, alimentant un conflicte artificial.

-     No volem segregar els nens i nenes catalans per raó de llengua. L’escola catalana és una història d’èxit de trenta anys. Hem aplicat un sistema lingüístic que ha fet possible que els infants, en acabar l’escolaritat obligatòria, siguin competents en català, castellà i anglès. Des del respecte més absolut per les llengües d'ús habitual de l'alumnat i les seves famílies, no consentirem que es jugui amb el futur dels nostres fills i filles.

-     Junts continuarem lluitant per la nostra escola, que és la garantia d'un futur amb cohesió social, amb igualtat d'oportunitats per a tothom, amb ciutadans i ciutadanes arrelats al país, però amb capacitat de desenvolupar-se en un món global.

Ara més que mai hem de fer realitat el nostra lema: “Per un país de tots, l’escola en català”. I ens hi hem de posar tots, tots. És una qüestió de democràcia i de país. Ens hi juguem el futur.


Barcelona, 10 de febrer de 2014





Grup promotor de Somescola.cat
Agrupació Escola Catalana (AEC), Associació d'Amics de la Bressola, Associació de Mestres Rosa Sensat, Associació Diomira, Linguapax, Centre Internacional Escarré per a les minories ètniques i les nacions (CIEMEN), Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Consell de la Joventut de Barcelona, Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC), Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL), Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes d'Ensenyament Secundari de Catalunya (FAPAES), Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO (FCACU), Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA), Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Federació d'Ensenyament CCOO de Catalunya, Federació d'Ensenyament USOC, Federació Moviments Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), Federació de Sindicats Independents d'Ensenyament (FSIE-CAT), FETE – UGT, Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Institució Escola CIC, Institut d'Estudis Catalans (IEC), Intersindical – CSC, La Bressola, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Òmnium Cultural, PEN Català, Plataforma de Professors de Català de Secundària, Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Plataforma per la Llengua, Tallers per la Llengua, Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya (TIAC), UGT de Catalunya, USTEC - STES, Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans, Xarxa d'Escoles Associades a la UNESCO (XEUAC).